Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres'ın Bulgaristan ziyareti

22 Kasım 2013 Cuma |


İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tsvetlin Yovçev’in daveti üzerine Bulgaristan’a gelen Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ve Avrupa Komisyonu'nun insani yardımlardan sorumlu üyesi Kristalina Georgieva Sofya’nın Vrajdebna semtinde bulunan sığınmacı kampını ziyaret etti.

Kampta barınan Suriyeli göçmenlerle görüşen Antonio Guterres ve Kristalina Georgieva, Kamptaki yaşam şartlarını yerinde inceledi. Suriyeli göçmenler, Guterres’e barınma merkezindeki sağlık hızmetlerinin eksikliğinden şikayetçi oldu. 

Guterres ve Georgieva’nın iki saat süren kamp ziyaretinin sonunda yaklaşık 20 Suriyeli kadın çocuklarıyla birlikte sığınmacı kampının çıkışındaki yola oturarak Guterres ve beraberindeki heyetin ayrılmasına izin vermedi. 

Kamptaki yaşam şartlarının iyileştirmesini talep eden kadınlar, sağlık hızmetlerinden de yarlanmak istediklerini söyledi. Taleplerinin karşılanacağı yönünde söz alan sığınmacılar daha sonra heyetin kamptan ayrılmasına izin verdi.

- Başbakan Plamen Oreşarski ile görüştü -

Antonio Guterres ve Kristalina Georgieva sığınmacı kampındaki incelemelerinin ardından Başbakan Plamen Oreşarski ile görüştü.

Toplantının ardından yapılan açıklamada, önümüzdeki hafta Avrupa Birliği’nin sığınmacı probleminin çözümü için Bulgaristan’a kaynak aktaracağı belirtildi.

Antonio Guterres’ın, Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev ile de görüşmesi bekleniyor. 

Ajans Bg