Plevneliyev, ülkede etnik barışın tehlikeye girmesinin ulusal güvenliği tehdit edeceğini söyledi

20 Kasım 2013 Çarşamba |

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliyev, ülkede etnik barışın korunması çağrısında bulundu. 
Cumhurbaşkanı Plevneliyev, Milli Güvenlik Danışma Kurulu'nun 6 saat süren toplantısının ardından yaptığı açıklamada toplantıya katılan siyasetçilerin anayasal hak olan protesto gösterilerini saygıyla karşıladığını ancak eylemlerin yasalar çerçevesinde düzenlenmesi konusunda ortak görüş bildirdiğini söyledi. 
Plevneliyev, siyasi partilerden ve gösterileri düzenleyenlerden toplumda gerginlik yaratacak hareketlerden kaçınmalarını istedi.
Toplantıda Suriyeli göçmenlerin yarattığı sığınmacı akımının da gündeme geldiğini hatırlatan Plevneliyev, sığınmacı probleminin farklı etnik kökenlerden gelenlere yönelik nefret söylemlerini öne çıkardığını belirtti. Plevneliyev, sahte milliyetçiliğin, aşırı sağ uçların ve ayrımcılık dalgasının toplumu içten içe kemirmesine izin verilmemesi gerektiğini kaydetti.
Plevneliyev, "Toplumumuzun ana değerleri tehdit altındayken günlük siyasi mücadelemizi arka plana itmeliyiz. Bu nedenle ülkedeki etnik barışın korunması için çağrıda bulunuyorum. Etnik barışın korunması, ulusal güvenliğimiz için en önemli konudur" dedi.
Toplantının ardından Milli Güvenlik Danışma Kurulu tarafından yapılan açıklamada da kamu kurumlarına güveninin sağlanması ve yasaların korunması için ortak hareket etme çağrısı yapıldı.
Suriyeli göçmenlerin yarattığı sığınmacı akınının ülkenin karşı karşıya olduğu en önemli tehdit olduğu belirtilen toplantıda ikinci sırada da sosyo-politik krizin geldiği vurgulandı.  
Ulusal Güvenlik Ajansı'nın raporunda da sığınmacı akınının sosyal gerginlik yarattığı kaydedildi ve olası çatışmalara dikkat çekildi. 
İçişleri Bakanı Tsvetlin Yovçev'in sunduğu raporda siyasi krizin polirikacılar arasında diyalog eksikliği yüzünden daha da derinleştiği, vatandaşın kamu kurumlarına güvenini zedelediği vurgulandı.

AA