Bulgaristan Türkleri, Şehitlerini Andı

26 Aralık 2013 Perşembe |

Bulgaristan Türkleri, 29 yıl önce kendilerine karşı uygulanan asimilasyon döneminde Komünist rejimin askerleri tarafından öldürülen şehitlerini andı.

Şehitleri anma töreni, 17 aylıkken öldürülen Türkan Feyzullah'ın anısına yapılan ve Kırcaali'nin Kirkovo İlçesine bağlı Mogilyane köyünde bulunan Türkan Çeşme'de yapıldı.

Törende,  26 Aralık 1984 tarihinde, Türklere karşı, dönemin totaliter komünist iktidarı tarafından yürütülen baskı ve sindirme politikasına karşı gerçekleştirilen protesto yürüyüşü sırasında annesinin kucağında öldürülen Türkan Feyzullah ve diğer şehitler anıldı.

Bulgaristan'da, komünist iktidarın yürüttüğü asimilasyon politikasına karşı Türklerin direnişinin simgesi haline gelen Türkan bebeğin anısına yaptırılan Türkan Çeşme'de düzenlenen anma gününe Bulgaristan'ın her yerinden binlerce Türk katıldı.

Duygusal anların yaşandığı törende, Türkan bebeğin öldürüldüğü günü yaşayanlar gözyaşlarına hakim olamadı.

Türkan Çeşme'de toplanan binlerce kişiye seslenen Kirkovo Belediye Başkanı Sali Ramadan, acı günleri unutmayacaklarını ancak geleceğe bakmaları gerektiğini belirtti.

Ramadan, her yıl totaliter rejimin kurbanlarının anıtı önünde saygı duruşunda bulunduklarını kaydederek, şehitleri hatırlamanın kin ve nefret aşılama amacı taşımadığını vurguladı. Ramadan, "Türkan bebeğin anısına yapılan Türkan Çeşme aynı zamanda dinimizi, anadilimizi, örf ve adetlerimizi ve en önemlisi de özgürlüğümüzü simgeler" dedi. 
AA