21 Şubat Uluslararası Ana Dili Günü çeşitli etkinliklerle kutlandı

23 Şubat 2014 Pazar |


SOFYA
" Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) ilan ettiği "21 Şubat Anadili Günü", başkent Sofya'da kutlandı.
Sofya'da faaliyet gösteren Kültürel Etkileşim Derneği'nin bir otelde düzenlediği "Ana Dilim, Neşe Dilim" adlı şenliğin açılışında konuşan Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe, özellikle ailede verilecek anadili eğitiminin önemini vurguladı.
Türkçenin dünyanın en zengin ve duru dillerinden biri olduğunu belirten Gökçe, ana dilini iyi öğrenemeyen bir çocuğun başka bir dili de düzgün öğrenmesinin zor olduğunu belirtti. Anadilini öğrenemenin hayat boyu süren bir çaba olduğunu vurgulayan Gökçe, okullarda verilen Türkçe derslerinin dil kazanımı için önemli olduğunun altını çizdi.
Türk dili şenliğinde, Bulgaristan Türk halk edebiyatında önemli bir isim olan yazar Yusuf Kerim'in skeçleri canlandırıldı, şiirler okundu, Deliormanlı halk ozanı Mehmet Gerenli'ye ait fıkralar anlatıldı.
Programda ayrıca Sofya Üniversitesi'nin Türkoloji ve Altaistik bölümlerinde okuyan Bulgar öğrencileri, Sofya'daki Türk üniversite öğrencilerinin oluşturduğu Türk Öğrenci Konseyi üyeleri ile Türkçe şarkılar seslendirdi.
Türk dili şenliğinde yer alan katılımcılara ve misafir çocuklara Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe tarafından Türkçe sözlükler, imla klavuzları ve çocuk kitapları hediye edildi. Ayrıca Bulgaristan Tanıtma ve Kültür Müşavirliği'nin ve Türk-Bulgar Kadınları Dostluk ve Dayanışma Derneği'nin bağışladığı Türkçe çizgi filmler, alfabe ve masal kitapları verildi.
Etkinliğe Büyükelçi Gökçe'nin yanı sıra Türkiye Büyükelçiliği Müsteşarı Mustafa Yurdakul ve üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi'nden milletvekilleri Çetin Kazak ve Mithat Metin de katıldı.
KIRCAALİ
Ülke genelinde çeşitli şehirlerde Türklere ait sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen Ana Dili Günü kutlamalarında Türkçe’nin önemine vurgu yapıldı.
Ana Dili Günü nedeniyle Türklerin en yoğun yaşadığı Kırcaali’de gerçekleştirilen Türk Müziği ve Şiiri Gecesi’nde konuşan Güney Bulgaristan Türkçe Öğretmenler Derneği (GBTÖD) Başkanı Harun Bekir, Bulgaristan'da son dönemde Türkçeyle ilgili tartışmaların yaşandığını belirtti.
UNESCO'nun belirlediği 21 Şubat Ana Dili Günü'nün anlamının öne çıktığını anlatan Bekir, "Yetkililerden, ana dili yasaklarından ve engellemelerden vazgeçerek, aksine desteklemelerini bekliyor ve diliyoruz" dedi.
Kırcaali'deki Ana Dili Günü kutlamasına katılan Türkiye'nin Filibe Başkonsolosu Şener Cebeci, etkinliğe katılanlara seslenerek Bulgaristan'ın iyi birer vatandaşları olarak çocuklarının Bulgarca öğrenmesinin önemli olduğunu ancak bunun asla Türkçenin ihmal edilmesi anlamına gelmemesi gerektiğini söyledi.  
İki dilli yetişmeleri nedeniyle Bulgaristan'daki Türk çocuklarının daha avantajlı olduğunu belirten Cebeci, "İki dilli çocukların zeka gelişimi tek dilli olanlardan daha ileridedir. Zaman zaman şöyle bir durumla da karşılaştığım oluyor; önce Bulgarcayı öğrensin sonra Türkçe öğrenir gibi bir tutumu da görüyorum" dedi.
Şiirlerin okunduğu, türkülerin söylendiği Kırcaali'deki Ana Dili Günü kutlamasına Yunanistan ve Türkiye'den sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.
RUSÇUK
Türkiye ile Kültürel İlişkiler Derneği Güneş, ’’Anadilinde tatlı sohbetler’’ ile 9. kez 21 Şubat Uluslararası Anadili Günü’nü kutladı. Bulgaristan’da ilk olarak 2006 yılından bu yana Güneş Derneği bu günü nasıl kutladığını Seliha Ebayzerova tarafından anlatıldı. Derneğimizin üyeleri – Onur, Defne ve Nazan, Bulgarca ve Türkçe şiirler sundu, Rus kulübün temsilcisi Marina Krısteva ise misafirleri Rus şiiri ile selamladı. 

Rusçuk Vali Yardımcısı Mariya Hinkova kutlama mesajı göndererek bizi onure etti. Program Türkçe, Rusça, Ermenice müzikleri ile devam etti. ’’Güneş’’ Yönetimi, kutlamaya katılan herkesi ’’Bir gün Anadilsiz kalırsam’’ şarkısınla selamladı ve duygulu anlar yaşattı. Son olarak, dernek başkanı bayan Gönül Mehmedova partnerlere ve üyelere 2014 yılı etno-takvimi hediye ederek teşekkürlerini sundu.
TIRGOVİŞTE
22 Şubat Tırgovişte’nin Vrani kon (Kara Atlar) köyü için unutulmayacak bir tarih olacak. Yıllardan beri Türkçe eğitimi yapılmayan bu yörede 21 Şubat Dünya Anadili Günü vesilesiyle Kuzey ve Doğu Bulgaristan Türkçe Öğretmenleri Derneği bir program sundu. 

Öğrenciler, öğretmenler, köy halkı ve muhtarların katıldıkları bu organizasyona Türkiye Cumhuriyeti Burgaz Başkonsolosu Niyazi Evren Akyol da konuk olarak katıldı. 

Kendisi konuşmasında anadilinin bir insan için ne kadar önemli olduğunu belirtti. ‘’Anadilini bilmeyen bir çocuk başka dilleri de bilemez’’ sözleriyle başkonsolos ‘’Türkçeyi ders olarak okuyunuz’’ mesajını da vermiş oldu. Dernek başkanı olan Emine Halil de konuşmasını aynı yönde yaptı. Türkçe ile ilgili birçok çalışma yapıldığını hem söyledi, hem de sunumla sergiledi.

Kaolinovo Kliment köyü Georgi Stoykov Rakovski Ortaokulu öğrencileri ‘’ Anadilimiz - duygu, sevgi, heyecandır; atalardan armağandır.’’ resitalini sundu. Pristoe Hristo Smirnenski Ortaokulu öğrencileri ise anadilimizin geçmişte ne hallere uğradığını hatırlattılar. Vırbitsa Byala Reka köyü öğrencileri de izleyicileri şarkı ve danslarıyla eğlendirdiler.

Uluslararası Anadili Günü nedeniyle Kuzey ve Doğu Bulgaristan Türkçe Öğretmenleri Derneği’nin düzenlediği şiir, kompozisyon ve sunum yarışmanın sonuçları açıklandı. Kazanan öğrencilere değerli hediyeler verildi.