Başmüftülük:'Futbol takımları taraftarlarının mahkemelerin nasıl karar alacağını söylemesi kabul edilemez'

14 Şubat 2014 Cuma |

Bulgaristan Başmüftülüğü, Müslümanlara ait vakıf mallarının iade edilmesine karşı Filibe'de düzenenlenen gösteride şehir merkezindeki Cuma Camisi olarak da bilinen Murad Hüdavendigar Camisi'ne göstericiler tarafından yapılan saldırıyı kınadı.
Başmüftülükten yapılan yazılı açıklamada, cuma namazı öncesinde Filibe şehrinde bulunan Cuma Camisi'ne yönelik taş, sis bombaları ve molotof kokteyli ile yapılan saldırının kınandığı belirtildi.
Benzer saldırıların, ülkedeki etnik ve dini barışı tehdit ettiği, Müslümanların kendi içine kapanmasına neden olduğu ifade edilen açıklamada, saldırının aynı zamanda Bulgar demokrasisi için de ciddi tehdit oluşturduğu vurgulandı.
Bulgaristan Başmüftülüğü'nün, yasalar çerçevesinde 29 vakıf malının iadesi için ülke genelinde 26 dava açtığı hatırlatılan açıklamada, "futbol takımları taraftarlarının mahkemelerin nasıl karar alacağını söylemesinin kabul edilemez olduğu" dile getirildi.
Bu tür saldırı ve baskıların ülkenin yakın geçmişindeki totaliter rejimi hatırlattığı ifade edilen açıklamada, toplumdaki bir kesimin diğer kısmın dini özgürlüklerini kısıtlama girişimlerinin, anayasal hakların çiğnenmesi anlamına geldiğinin altı çizildi.
Daha önce komünist rejim döneminde el konulan çok sayıda vakıf mülkünün iade edildiği ancak şimdiye kadar yerel yönetimlere ait kurumların, mülk iade davalarını siyasi çıkar için kullanmadığı kaydedilen açıklamada, "Hukuk devletlerinde, kolayca manipülasyona tabi tutulabilen kitleler aracılığıyla mahkemeler üzerinde baskı oluşturulması kabul edilmez" ifadesine yer verildi.
AA