İkamet şartı kaldı...

21 Şubat 2014 Cuma |

Bulgaristan'da seçmenler için seçim gününden önce en az 3 ay Bulgaristan veyaAvrupa Birliği üyesi ülkelerde ikamet etme şartı getiren seçim yasa tasarısındaki madde parlamentoda onaylandı.

İktidardaki koalisyonun büyük ortağı Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) milletvekili Maya Manolova'nın hazırladığı ve parlamentoda görüşülmeye devam edilen seçim yasa tasarısındaki ikamet şartını içeren madde kaldırılmadı.

Söz konusu madde, seçim gününden önce en az 3 ay Bulgaristan veya Avrupa Birliği üyesi ülkelerde ikamet etmemiş vatandaşların oy kullanmasını yasaklıyor.

Ülkedeki Türklerin siyasi temsilcisi konumundaki Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH), ikamet şartının kaldırılmasını talep etti ancak parlamentodaki çoğunluk, maddenin kalmasından yana oy kullandı.

İkamet şartı, Türkiye'de yaşayan ve çifte vatandaşlığa sahip yüzbinlerceBulgaristan Türkünün Bulgaristan'daki doğum yerlerine gelerek oy kullanmasını engelliyor.

Nikolava tarafından hazırlanan ve parlamentoya sunulan seçim yasa tasarısı 495 madde içeriyor. Maddeler, parlamentoda tek tek onaylandıktan sonra kabul görüyor. Şimdiye kadar tasarının 398 maddesi kabul edildi.

Daha önce de seçim dönemindeki miting ve toplantılarda Türklerin anadilini kullanmasını yasaklayan madde milletvekilleri tarafından onaylanmıştı.

AA