Kırcali'deki Eski Medresenin İadesi Davası Ertelendi

25 Şubat 2014 Salı |

Kırcaali Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet: - "Medrese Müslümanlara ait"- "Türkiye bu büyüklüğü gösterirken, Bulgar yetkililerın de buna mukabil olarak vakıf mallarımızı geri alma noktasında birazcık kolaylık sağlaması lazım"

Bulgaristan Başmüftülüğü'nün vakıf mallarının iadesi için ülkenin çeşitli şehirlerinde başlattığı hukuk mücadelesi çerçevesinde Kırcaali Medresesi davasının bugünkü duruşması öncesinde güvenlik güçleri olağanüstü önlemler alarak, göstericilerin taşkınlık yapmasına izin vermedi.
Filibe'deki vakıf malları ile ilgili davanın duruşması sırasında şehirdeki camiye saldırılmasının ardından Kırcaali'deki duruşma öncesinde jandarma ekipleri, mahkeme binasını kordon altına aldı. Kırcaali'nin giriş ve çıkışlarında polis kontrolleri yapılırken, mahkeme binasına giden ana yollar trafiğe kapatıldı.

"Medrese Müslümanlara ait"

Vakıf mallarının Müslümanlara iadesine karşı çıkan 150 kişilik bir grup mahkeme önünde gösteri yaptı. Jandarma, göstericilerin mahkeme binasına yaklaşmasına izin vermedi.
Kırcaali Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet, AA'ya yaptığı açıklamada, Kırcaali Medresesi'nin her şeyden önce Müslümanlara ait olduğunu belirtti.
Vakıf mallarını geri almak için hukuki mücadele yürüttüklerini söyleyen Mehmet, "Hristiyanlar, Kilise'ye ait malları geri alırken vatan haini ilan edilmedi. Bugün Müslümanlar vakıf mallarını geri almaya çalışıyor" dedi.
Mehmet, mahkemede herkesin delillerini sunması gerektiğini kaydetti. Türkiye'nin Bulgarlara ait İstanbul'daki gayrimenkulleri iade ettiğini hatırlatan Mehmet, yine İstanbul'da bulunan ve Demir Kilise olarak bilinen Bulgar kilisesinin iki kez restore edildiğini söyledi.
"Türkiye bu büyüklüğü gösterirken, Bulgar yetkililer de buna mukabil olarak vakıf mallarımızı geri alma noktasında birazcık kolaylık sağlaması lazım" diyen Mehmet, çoğunluk olan tarafın değil de haklı olan tarafın göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti.

Başmüftülük: "Elimizde medresenin bize ait olduğunu gösteren noter belgesi var"

Türklerin yoğun yaşadığı Kırcaali'deki medrese binasının iadesi için Başmüftülük tarafından açılan davasının bugünkü duruşmasında, Başmüftülüğün avukatı, şu anda Tarih Müzesi olarak kullanılan medrese binasının devlete ait olduğunu gösteren üç noter anlaşmasının geçersiz olduğunu belirterek, ellerinde bina arazisinin Müslüman cemaati tarafından satın alındığına dair 1922 tarihli noter belgesi bulunduğunu söyledi.
1923-1928 yıllarındaki vergi kayıtlarından da arazinin Kırcaali Müslümanlarına ait olduğunun görüldüğünü belirten Başmüftülük, binanın bölgede yaşayan Türk ve Müslümanların kurban derilerini bağışlamasıyla elde edilen gelirle ve tütün tüccarlarının bağışlarıyla inşa edildiği belirtiyor.
Başmüftülük, Bulgaristan Çarlığı ile Osmanlı arasındaki 1909 tarihli müftülük konularını düzenleyen anlaşma gereğince Kırcaali Medresesi'nin iadesini talep ediyor.

Valilik: "İade için dayanak yok"

Davanın tarafı konumundaki Bölgesel Kalkınma Bakanlığı'nı temsilen Kırcaali Valiliği'nin avukatı Vasil Radev ise medresenin devlete ait olduğunu gösteren noter anlaşmalarının yasal olduğunu belirterek, binanın büyük bölümünün devlet kaynakları kullanılarak inşa edildiğini ileri sürdü.
Bulgaristan Başmüftülüğü'nün binanın yapıldığı dönemdeki Müslüman cemaatin varisi olmadığını iddia eden Vasil Radev, süre aşımının da göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi. Radev, binanın Müslümanlara iadesi için dayanak bulunmadığını savundu.
Müslümanlara ait vakıf mallarının iade edilmesine karşı çıkan yaklaşık 2 bin kişi, daha önce Filibe'deki mahkeme binası önünde gösteri düzenleyerek şehirdeki Muradiye Camisi'ne saldırmıştı.
AA