Parlamento’da Anadil Tepkisi

14 Şubat 2014 Cuma |

Parlamentosunda görüşmeleri süren Seçim Yasası'nda, seçim kampanyalarında Bulgarcanın dışında başka dilin kullanılmasının yasaklanması, parlamentoda tepkiyle karşılandı.

Parlamento oylamasında, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisinin getirdiği "Seçim kampanyasının Bulgarcanın dışında, başka bir dilde sürdürülmesi durumunda Bulgarca çeviri yapılır" şeklindeki teklif, "lehte" kullanılan 36 oya karşı 116 oyla reddedildi. Oylamada 61 milletvekili ise çekimser kaldı.

HÖH lideri Lütvi Mestan parlamento kürsüsünden yaptığı konuşmada, seçim kampanyalarında Bulgarcayı mecburi dil olarak gösteren yasa metninin, ayrımcılık yarattığını öne sürdü. Mestan, "Bu ayrımcı metinleAvrupa karşıtı, çirkin bir örnek oluşturduk. Bunu emsal gören diğer ülkelerde parlamentolar, orada yaşayan Bulgar azınlıklara artık kendi ana dilini kullanmalarını da yasaklayabilir. İç azınlıklarımıza gösterdiğimiz tavır, yurt dışında yaşayan kendi azınlıklarımızın görebileceği tavırla aynı olmalıdır" diye konuştu.

Bu haliyle kabul edilen yasanın"Bulgaristan'ın yüz karası olduğunu" savunan Mestan konuşmasında, "Avrupa Parlamentosu(AP) seçiminde HÖH'ün aday listesinin başında AvrupaLiberal Demokrat Partisi Başkanı Graham Watson yer alırsa Watson kampanyasını Bulgarca olarak mı yapmak zorunda?" sorusunu sordu.

Yoğun tartışmaların yaşandığı oylamada, HÖH'ün Oreşarski koalisyon hükümetinin kurucu ortağı olan ve işbirliği yaptığı Bulgaristan Sosyalist Partisi'nden, anadil sorunu konusunda destek görememesi nedeniyle verdiği sert tepkiler sonucu parlamento oturumu iptal edildi.


AA