Elektronik kelepçe geliyor

18 Mart 2014 Salı |

Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı Zinaida Zlatanova, ülkedeki cezaevlerinin doluluk sorununun çözümü ve mahkumların bütçeye verdiği yükün azaltılması amacıyla elektronik kelepçe uygulamasına geçilmesini önerdi.

Bakan Zlatanova, Bulgaristan ceza mevzuatında elektronik gözetim uygulamaları konusundaki bir toplantıda, “Cezaevi, ceza uygulamasında son çare olmalı” dedi ve elektronik gözetimin avantajlarını anlattı.

Zlatanova, mahkumların gerek sosyalleşmesi, gerekse bütçeye verdikleri yükünün azaltılması için GPS özelliği bulunan elektronik kelepçe uygulamasının verimli çözüm olacağını savundu.

Cezaevinde kalan bir mahkum için devletin günlük masrafının 2,5 avro olduğunu ifade eden Zlatanova, elektronik kelepçe uygulaması ile bu maliyetin yarı yarıya düşürebileceğini söyledi ve cezaevlerinin doluluk sorununun da kısmen azalacağını öne sürdü.

Bulgaristan'da haklarında denetimli serbestlik kararı alınan veya ev hapsinde bulunan mahkumlar ile ilgili elektronik kelepçe uygulamasının iki yıllık pilot proje maliyetinin 600 bin avro civarında olacağı belirtildi. Proje, Norveç’in sağladığı bir finansal mekanizma ile desteklenecek.

Pilot projenin amacı, su geçirmez ve kırılmaz elektronik kelepçenin topluma tanıtılması olacak.

Nüfusu 7,34 milyon olan Avrupa Birliği’nin en yoksul üyesi Bulgaristan’ın açık ve kapalı cezaevlerinde bulunan mahkum sayısı 11 bine yaklaşıyor. Adalet Bakanlığı, ekonomik sıkıntılar yaşayan ülkede ihtiyaç duyulan 10 yeni cezaevinin inşaatı için 1 milyar avroluk ek bütçe yaratılması gerektiğini açıklamıştı.

AA