Büyükelçi Gökçe’nin Bulgaristan’da Yüksek Öğrenimlerine Devam Eden Öğrencilere Mesajı

25 Mayıs 2014 Pazar |

Büyükelçi Süleyman Gökçe’nin Bulgaristan’da Yüksek Öğrenimlerine Devam Eden Öğrencilerize Mesajı
Sevgili Öğrencilerimiz,

16 Mayıs 2014 tarihinde Büyükelçiliğimiz mensuplarıyla birlikte sizlerle Sofya Üniversitesi’nin “Aula Magna” Salonu’nda biraraya gelerek görüşme imkanı bulmaktan dolayı büyük mutluluk duydum. Benimle birlikte, Büyükelçiliğimiz Elçi Müsteşarı İhsan Mustafa Yurdakul, Eğitim Müşaviri Şenol Genç ve Konsolos Murat Erkol’un da katıldıkları toplantının tanışmaya, yararlı bir görüş alış verişine, sorun, istek ve beklentilerinizi ilk elden dile getirmenize olanak sağlamak bakımından önemli ve faydalı olduğunu düşünüyorum. Bu toplantılarımızı uygun vesilelerle yinelemeyi arzu ediyoruz.

Diğer taraftan, aşağıdaki hususları nazik dikkatinize sunmak isterim:

a) Toplantıda dile getirilen hususlardan denkliğe ilişkin olanlar, Büyükelçiliğimiz tarafından Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK)’nun dikkatine getirilerek, yürürlükteki yasal uygulamalar çerçevesinde yapılabilecekler hakkında bilgi istenmiş; ayrıca, imkanlar ölçüsünde Bulgaristan’da sizlere bilgi vermek üzere bir yetkilinin görevlendirilmesinin talep edilmiştir.

b) Mevcut askerlik kanunumuz, lisans düzeyinde eğitim almakta olan erkek öğrencilerimizin askerlik hizmetlerini 29 yaşını doldurdukları yılın sonuna kadar tecil etmelerine elvermektedir. Büyükelçiliğimiz Konsolosluk Şubesi’nde, Filibe ya da Burgaz Başkonsolosluklarımızda öğrenci dosyası açtıracak erkek öğrencilerimiz için öncelikle Askerlik Şubelerinden onay alınması gerekmektedir. Öğrenci statüsünde askerlik ertelemesi yaptıranlar için yürürlükteki yasalarımızda bedelli/dövizli askerlik imkanı mevcut değildir.

c) İkamet izinleri uygulamasına ilişkin makamlarla sürdürdüğümüz görüşmelerimizin ışığında, dile getirdiğiniz hususlarda meydana gelebilecek iyileştirmeleri ayrıca duyuracağız.

Toplantıya katılan tüm öğrencilerimize gösterdikleri ilgiden dolayı yeniden teşekkür ediyor, önümüzdeki toplantılara da geniş katılımınızı diliyor, gündemdeki sorunlara çözüm arayışlarımızın süreceğini belirtirken, hepinize selam, sevgi ve iyi dileklerimi sunuyorum.

 23.05.2014