Bulgar-Türk sınırındaki 30 kilometrelik tel engel hazır
18 Temmuz 2014 Cuma |
Bulgaristan Savunma Bakanı Angel Naydenov, ülkesinin Türkiye ile ortak sınırında inşası süren tel çit engelinin denetimini yaparken, "Görevimizi başarıyla tamamlıyoruz. Kaçak geçiş yapanlara karşı etkin bir engelimiz olacak" dedi.
Bakan Naydenov, 274 kilomerelik Bulgaristan-Türkiye sınırında en çok kaçak sığınmacı geçişlerinin yapıldığı, Golyam Derment köyü merasında kesici-dikenli çelik tellerden yapılan çit engelinin güvenilir olduğunu söyledi.
Naydenov, Bulgaristan Genelkurmay Başkanı General Rumen Nikolov ve Kara Kuvvetleri Komutanı General Andrey Botzev ile birlikte Golyam Germent merasındaki çalışmaları havadan ve karadan denetlediğini, elde edilen sonuçlardan memnun kaldığını söyledi.
Toplam maliyeti yaklaşık 8 milyon avro olan engelin inşaatında 540 kilometre uzunluğundaki özel yapım "Bruno" tipi tel kullanıldığını, kurulan düzeneğin güzergahında kaçak geçişlerin artık olanaksız olduğunu kaydetti.
Naydenov, AA'nın sorusunu yanıtlarken, tel çitin inşaasını "askeri bir operasyon" olarak nitelendirerek, 20 Temmuz'da tamamen hazır olacak tel çit engelinin İçişleri Bakanlığına teslim edileceğini söyledi.
Naydenov ayrıca Bulgaristan-Türkiye sınırında yaşanan kaçak geçişlerin denetiminden sorumlu İçişleri Bakanlığı'nın çağdaş teknoloji ile kurulan bir sınır muhafaza sistemine sahip olacağını kaydetti.
Engel inşaatının, Savunma Bakanlığı'nın dışında ülkede hiç bir kurumun yerine getiremeyeceği kadar zor bir proje olduğunu vurgulayan Angelov, "Askeri personelimiz büyük çaba gösterip, inanılmaz bir özveri ile çalıştı" diye konuştu.
Naydenov, tel çit engelinin amacının kaçak yoldan ülkeye girmeye çalışan kişileri, yasal gümrük kapılarına doğru yönlendirmek olduğunun altını çizdi.
"Türkiye'den Bulgaristan'a doğru sığınmacılarının kaçak geçiş girişimleri artıyor", diyen Bakan Naydenov, iki ülke arasındaki ortak kara sınırındaki benzer başka engellerin inşaatı konusunda karar alma yetkisinin Savunma Bakanlığına ait olmadığını söyledi.
Bu arada Birleşmiş Milletler'in (BM) Bulgaristan Daimi Temsilciliği'nden edinilen bilgiye göre Türkiye-Bulgaristan sınırını kaçak yoldan geçerek Bulgaristan'a girmeye çalışan ve Bulgar Sınır Polisi tarafından geri döndürülenlerin sayısının günlük olarak 100 ila 150 arasında değiştiği öğrenildi.
Bulgaristan'ın sığınmacıları barındırmak üzere kurduğu 4600 kişi kapasiteli kampların şu anda yarısının boş olması, sığınmacıların serbest dolaşımlarını sağlayan belge alarak başka adreslerde oturmaları ile açıklanıyor.
Net istatistik bilgileri bulunmamakla birlikte, nüfusu 7,3 milyon olan ülkede bir bölümü Suriye kökenli olan sığınmacıların toplam sayısının 15 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.