Lavrov: Ukrayna’da ateşkesi ertelemenin hiçbir bahanesi olamaz

7 Temmuz 2014 Pazartesi |

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Güney Akım doğalgaz boru hattının inşaatı konusunda ilgili olan tüm taraflarla yapıcı diyaloga hazır olduklarını açıkladı. 

Bulgaristan’ın Fokus haber ajansına demeç veren bakan, Güney Akım’ın inşaatından sadece Rusya’nın değil Bulgaristan dahil tüm Avrupalı tüketicilerin kazanacağını vurguladı. Diplomat, “Biz, projenin hayata geçirilmesi için temel hukuki belgelerin, Rusya ve Güney Akım’a katılan ülkeler arasında imzalanan ikili hükümetler arası anlaşmalar olduğundan hareket ediyoruz” dedi.
Lavrov, “Avrupa Birliği mevzuatı, geriye dönük olarak uygulanmamalı, daha önce varılan anlaşmaların hayata geçirilmesini engellememeli” diye ekledi. Bulgaristan Dışişleri Bakanı, Avrupa Komisyonu’nda ilgili açıklamaları aldıktan sonra Güney Akım inşaatını sürdürmek istediklerini söylemişti. Projenin önündeki engel, geçtiğimiz haziran ayında ortaya çıkmıştı. Bulgaristan Başbakanı, ABD senatörleriyle görüşmenin ardından inşaatı durdurma kararını almıştı. 

Lavrov: Ukrayna’da ateşkesi ertelemenin hiçbir bahanesi olamaz 

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, sivillerin acılarını artıran ve mülteci sayısının katlanarak büyümesine ve sivil altyapının yok olmasına yol açan kan dökülmesini durdurmanın herkesin ortak çıkarına olduğunu belirtti. Lavrov, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da Bulgar muadili Kristian Vigenin ile görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, “Ukrayna Cumhurbaşkanı Petr Poroşenko’nun milislerin tam silahsızlanması, yani fiilen kapitülasyonu yönündeki talepleri, çözüm sürecinde ciddi sorunlar yaratıyor. Biz, elbette, Ukrayna yönetiminin, yerleşim yerlerinin bombalanmaması ve ateşe tutulmaması, siviller arasında ölümlere yol açmamak için mümkün olan her şeyin yapılması konusunda orduya verdiği emri duyduk. Ancak canlı olarak yayınlanan bir dizi video aksini gösteriyor” dedi. Lavrov ayrıca ateşkes koşullarının belirlenmesi için kapsamlı temas grubunun toplanması konusunda Rusya, Almanya, Fransa ve Ukrayna liderlerinin vardığı anlaşmaların hayata geçirilmemesinden duyduğu üzüntüyü de dile getirdi.