Diplomat adayları Bulgaristan'da

9 Ağustos 2014 Cumartesi |

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi'nde okuyan kursiyerlerden oluşan heyetin, Balkan ülkelerine yaptığı gezisinin son durağı Bulgaristan oldu.

Çalışma gezisine 2 Ağustos'ta çıkan 28 kişilik heyet, Yunanistan, Makedonya ve Kosova'yı ziyaret ettikten sonra Bulgaristan'a geldi.

Başkent Sofya'nın kültürel ve tarihi yerlerini ziyaret eden genç diplomat adayları, Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe'nin konutunda düzenlediği davete katıldı.

Büyükelçi Gökçe, Bulgaristan-Türkiye ilişkileri konusunda bilgi vererek, diplomat olarak sahip olduğu deneyimlerini paylaştı.

Gökçe'nin ardından sözü alan Bulgaristan Müslümanları Başmüftü Yardımcısı Murat Pingov, Başmüftülüğün yapısı, çalışmaları ve ülkedeki Müslümanların yaşamı konusunda bilgi verdi.

Toplantıda konuşma yapan İslam Enstitüsü'nün eski rektörü Prof. İbrahim Yalımov ise Bulgaristan'daki Türk ve Müslümanlarının 1989 yılında sona eren komünizm döneminde hak ve özgürlükleri için verdikleri mücadeleyi anlattı. Yalımov, Bulgaristan nüfusunun yüzde 10'unu oluşturan Türk ve Müslümanların, 25 yıllık demokratik dönemde de ülkenin siyasi ve sosyal yaşamındaki rolünden söz etti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi Daire Başkanı Burcu Çevik, AA'ya yaptığı açıklamada, akademinin 3 yıldır düzenli olarak eğitim gören genç personeline Balkanlar'da uygulamalı eğitim amaçlı geziler düzenlediğini söyledi.

Çevik, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Türkiye'nin dış politikasında önemli bir yer alan Balkanlar bölgesini tanıtmak, aynı zamanda büyükelçilik ve başkonsolosluklarımızı ziyaret ederek, misyonlarımızın yurt dışında çalışma prensiplerine ilişkin genç memurlarımıza bir perspektif kazandırmak istiyoruz.''

Son üç yıldır sürekli uygulanan programın diğer bir amacının, genç personelin gördüğü akademik bilgilerini Balkanlar'da uygulamalı olarak kullanmak olduğunu ifade eden Çevik, ''Görevimiz, gençlerimize Balkan ülkelerinin tarihini, kültürünü, ortak geçmişimizi göstermektir'' dedi.

Heyet, daha sonra Türkiye'nin Filibe Başkonsolosluğu'nu ziyaret etti.


AA