Rusya ambargosundan 10 milyon zarar

8 Ağustos 2014 Cuma |

Avrupa Birliği (AB) üyesi olan Bulgaristan'daki gıda sektörünün, Rusya'nın açıkladığı gıda ithalat ambargosu nedeniyle 10 milyon avro civarında etkileneceği belirtildi.

Rusya'nın bir yıllığına meyve, sebze, et, balık, süt ve süt ürünleri ithalatını durdurduğunu açıklaması, AB üyelerinden Bulgaristan'daki üreticileri endişelendirdi.

Meyve üreticileri normal koşullarda Rusya'ya yıllık 5,5 milyon avro tutarında ihracat yaptıklarını belirtiyor. Önceki yıllara ait verilere göre, balık ve süt ürünleri ihracatı ise 2 milyon avro civarında.

Rusya, Bulgaristan'daki gıda sektörü için dokuzuncu büyük pazar. Karar sonrası Bulgaristan'daki gıda sektörü, üretim kapasitesini daraltma planlarını yapmaya başladı. Rusya ile uzun vadeli ihracat anlaşmaları olan üreticiler, bekledikleri zararın yükünü telafi etmek için ciddi personel indirimine gideceklerini belirtiyor.

Ülkedeki iş sektörüne göre ambargonun dolaylı zararları çok daha büyük olacak. Tarım Üreticileri Birliği Başkanı Ventislav Vırbanov, beklenen etkiyle ilgili yaptığı açıklamada, Rusya'ya ihracat yapamayan diğer ülkelerin Bulgaristan'dan yaptıkları ithalatı da azaltabilecekleri uyarısında bulundu.

Ekonomi Bakanlığı'nın istatistiklerine göre ülke 2013 yılında Rusya'ya 575 milyon avro tutarında ihracat yaptı. Yasak listesinde yer almayan ve Bulgar gıda sektörü 2013 toplam ihracatında yüzde 10 oranında paya sahip olan şarap, Bulgaristan'ın Rusya'ya en çok ihraç ettiği gıda ürünü.

Rusya, Ukrayna krizi nedeniyle kendisine uygulanan yaptırımlara karşı aldığı kararla, ABD, AB, Kanada, Norveç ve Avustralya'dan et, balık, meyve-sebze, süt ve süt ürünleri alımını bir yıllığına durdurmuştu
.

AA