Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, ''İslam’ın barış dini olmasının en güzel örneği de Balkanlar’dır. İslam buralara kılıç zoruyla yayılmadı. İslam bütün Balkan coğrafyasında Horasan ve Anadolu erenlerinin, Yunus Emrelerin, Sarı Saltukların diliyle geldi ve onların diliyle buralarda hakim oldu'' dedi.
Kurtulmuş, Makedonya’daki temasları kapsamında, Ülkenin güneyindeki Valandova şehri yakınlarında bulunan Dedeli köyünde inşaatı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından hayata geçirilen Sosyo-Kültürel ve Spor Amaçlı Tesisin açılışını yaptı. Açılışa ayrıca Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, Makedonya Devlet Bakanı Furkan Çako ve diğer konuklar katıldı.
Kurtulmuş, burada yaptığı konuşmada, ikinci kez geldiği Makedonya'yı ikinci vatanı olarak gördüğünü belirterek, dost ve kardeş ülke Makedonya'da bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. TİKA'nın Makedonya'da birçok proje hayata geçirdiğini ifade eden Kurtulmuş, bu projelerin gelecekte de süreceğini söyledi.
Kurtulmuş ve beraberindekiler daha sonra aynı bölgedeki Çalıklı köyüne geçerek Namık Kemal İlköğretim Okulu Binasının Tadilatı ve Donanımı Projesi’nin açılış törenine katıldı.
Kurtulmuş, burada yaptığı konuşmada, Rumeli’nin bir parçası olan Valandova’da, Çalıklı köyünde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Rumeli hemen İstanbul’dan başlar, buralara kadar devam eder. Biz Rumeli’nin her parçasını, her şehrini, her köyünü kendimizden biliriz ve Rumeli’de yaşayan tüm halkları da kendi dostumuz, kendi kardeşimiz ve kendi komşumuz kabul ederiz” diye konuştu.
“Kiminizle soydaş olmak dolayısıyla aynı milletin parçasıyız, kiminizle de aynı dindaş olmak dolayısıyla aynı dinin mensuplarıyız” diyen Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti:
“Ama bütün Rumeli’de yaşayan halkların tamamıyla birlikte de aynı medeniyetin mensupları olmak, uzun yıllar aynı havayı solumuş olmak dolayısıyla da aynı ortaklığın aynı tarihdaşlığın birer parçasıyız. Çünkü bu topraklarda beş asır boyunca hiç kimse bir diğerinin dinini sormadı, hiç kimse bir diğerinin etnik yapısını, anadilini sormadı, hiç kimse bir diğerinin ait olduğu kültürü sormadı. Burada uzun yıllar herkes huzur içinde, barış içinde yaşadı, ta ki bir asır öncesine kadar. Bir asır öncesinde bu bölgenin halklarının arasında maalesef önce etnik fitne sokuldu. Herkes kendi etnik kimlikleri içerisinde ayrılma süreçleri içerisine girdi. Ne yazık ki bir asırdır devam eden o ayrılık bugünkü ayrılıkları getirdi. O ayrışma bu bölgede hala devam ediyor. Etnik fitne üzerinden ayrışma bugün sadece burada değil, Ortadoğu’da ve dünyanın birçok yerinde malesef hüküm sürüyor. Bu bizim tarihten edindiğimiz kültür değildir. Bizim tarihten aldığımız kültür, sizin bu coğrafyada da yaşadığınız, farklılıkları bir zenginilik olarak bilme kabul etme kültürüdür. Artık bütün bu coğrafyada yeniden bu eski tarihi köklerimizi hatırlama vaktidir.”
"İslam bir terör dini değildir"
Bizim en büyük kardeşimiz, dostumuz komşularımızdır, yine kapılarını kendilerine açacağımız bölge halklarıdır, bölge insanlarıdır” ifadesini kullanan Kurtulmuş, şunları kaydetti:
“Eğer birlik ve dayanışma ruhu içerisinde olunursa, aradaki farklılıklar ortadan kalkar, bu bölgede hakimiyet mücadelesi verenler de bir kere daha düşünürler. Müslümanlar olarak üzerimize bir sorumluluk daha düşüyor. Bir tarafta İslam dünyasında, İslamın son derece kötü bir şekilde tanıtılması, İslam’ın terörle, İslam’ın baskıyla, zorbalıkla, karanlık bir yüzle tanıtılması, diğer tarafta da İslam’ın bu karanlık yüzünü bahane ederek bütün dünyada İslam karşıtlığını bir türlü yaymak isteyenlerin ortaya koymuş oldukları faaliyetler. Aslında İslam bir terör dini değildir. İslam baskı dini değildir. İslam karşısındakini yok sayan bir din değildir. İslam insana Yaradan’dan dolayı değer veren bir dindir. İslam’ın barış dini olmasının en güzel örneği de Balkanlar’dır. İslam buralara kılıç zoruyla yayılmadı. İslam bütün Balkan coğrafyasında Horasan ve Anadolu erenlerinin, Yunus Emrelerin, Sarı Saltukların diliyle geldi ve onların diliyle buralarda hakim oldu.”
Makedonya ile Türkiye arasında son derece iyi ilişkiler olduğunu söyleyen Kurtulmuş, “Makedonya, tarihten getirmiş olduğu, tarihten sahiplenmiş olduğu çok kültürlü, çok dinli ve çok farklı etnik yapısını bir arada başarıyla tutabilen bir ülke. Türkiye ile Makedonya daha yakın işbirliği yapsın, medeniyetler arasındaki ittifakı çok daha güçlü bir şekilde bugüne taşısın diye bizler de çeşitli vesilelerle buralara geliyor, sizlerin hizmetine katkıda bulunmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Açılışını yaptıkları okulun bir ilim ve hikmet yuvası olmasını dileyen Kurtulmuş, “Geleceğimize ışık tutsun diye dua ve temenni ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Kurtulmuş ve beraberindekiler, kurdela kesiminin ardından sınıfları ziyaret ederek, öğrencilerle sohbet etti.
Makedonya'daki temaslarında Kurtulmuş'a, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop, AK Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge, CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer, TİKA Başkanı Serdar Çam ve Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kudret Bülbül eşlik ediyor.