Bulgaristan Göçmenlerinin Bildiği 15 Nefis Lezzet
Eğer bir Bulgaristan göçmeni ile tanıştıysanız ya
da Bulgaristan göçmenleri ile bir arada yaşadıysanız onların çılgınlar
gibi sevdiği bu 15 lezzet ile çoktan tanışma fırsatınız olmuştur.
PS: Bir Bulgaristan göçmeni içmese dahi sizin onla içme isteğinizi asla geri çevirmeyecektir. Eğer sizinle içerse gün en keyifli şekilde geçecektir.
yemek.com
1- Baniçka
Türkiye’nin neresinde olursanız olun bir cafenin camında eğer Baniçka görürseniz bilin ki orası bir Bulgaristan göçmeni tarafından işletiliyordur. Dikdörtgen şeklinde servis edilen bu böreğin içinde lor peyniri olur. Yufkası geleneksel yufkalardan biraz daha kalındır ve üzeri yumurtalanarak bir güzel sac üzerinde pişirilir.2- Poniçka
Baniçka’nın kardeşi olan Poniçka, Bulgaristan lezzet biriminde tatlının kardeşidir. Küçük donutlar halinde hazırlanan hamurlar kızgın yağda pişirilir ve üzerlerine pudra şekeri dökülerek servis edilir. Bu leziz mi leziz hamur işi tarifini hazırlamak isteyenleri böyle alalım: Poniçka tarifi.3- Akıtma ya da Döndürme
Bu güzide lezzet için tahminleri alalım? Aslında adından da anlaşılacağı üzere bir şey ya akıtılacak ya döndürülecek. Bu “akıtılan” da krep hamuru olacak. Krep hamuru tavaya döküldükten bir süre sonra da “döndürülecek”. Babaannelerin bol yağlı yaptıkları bu krepler dolaptan yeni çıkan peynir, domates, bal gibi besinlerle bir araya getirilerek afiyet bal şeker olarak tüketilir.4- Dızmana
Hafta sonlarının sultanı olan dızmana özel hamuru ile kıymalı ya da peynirli olarak hazırlanır. Hamurların içine yerleştirilen içler yuvarlak toplar halinde bir tepsiye dizilir ve doğrudan fırınlanır. Meşakkatli bir iş olsa da göçmen kadınlarının çalışkanlığını bilenler için bu iş çantada kekliktir.5- Kifla
Baniçka, Poniçka derken Kifla’yı unutmak olmaz. Fransızların “Kruvasan” olarak hayatımıza soktuğu bu lezzetin daha hamurlusu gibi düşünebileceğimiz tatlısı Bulgaristan göçmenlerinin “Kifla”sıdır. Kiflaların içi genel olarak farklı meyve marmelatları ile doldurulmuştur. Bu arada Bulgaristan reçelleri de genel olarak marmelata yakındır. Bir de komposto vardır ki…6- Yahni
İlk söylediğim anda “Yahni yalnızca Bulgaristan göçmenlerine özgü değil ki” dediğinizi duyar gibiyim. Ancak yahni Bulgaristan göçmenleri için bir gelenektir. Her bayram babaanne ya da anneanne (ki Bulgaristan göçmenleri için ikisi de ninedir) ilk iş olarak yahniyi hazırlar ve içine bir de Mercimekotu koyar. Bulgaristan’dan gelen bu Mercimekotu yahniye harika bir lezzet verirken tüm torun tombalak ilk gün yahniye ulaşmak için el öpmeye koşar.7- Lutenitsa
Yaz sonuna doğru bir kamyon yaklaşır: Taze Kırmızı Biber. Tüm Bulgaristan göçmeni kadınlar çılgınlar gibi kamyona doğru koşar ve sabah gelen araçta öğlen sadece ezik büzük kırmızı biberler kalmıştır. Çünkü kış için hazırlık vardır. İçinde patlıcan, havuç, domates, kırmızı biber ve envaiçeşit besin bulunan kahvaltılık salça hazırlanacaktır. İşte o salça Lutenitsa’dır.8- Boza
Vefa Bozacısı’nın bozasından başka boza içemem diyen herkesin bir dönüş noktası olacaktır. O noktada da tahminen Bulgaristan bozası içmiş olacaklardır. Lıkır lıkır içilen bu lezzetli boza tadacağınız tüm bozalardan daha farklıdır çünkü ekşi değil tatlıdır.9- Kahve Kola
Enerji patlaması yaşamayı sevdiklerinden olsa gerek Bulgaristan göçmenleri eğer kahve içiyorlarsa yanına bir de kola patlatırlar. İşte böylece “I dare you, I double dare you” diyebilirler. Kafein miktarı artar, kahkalar artar, eğer düğün varsa dans artar eğlence artar.10- İç Yağlama
Adından da anlaşılacağı üzere demek isterdim ancak şimdiye kadar bir bağlantısını çok kuramadığım yemeklerden bir tanesidir İç Yağlama. Hamur önce ince ve yuvarlar açılır. Ardından içine peynirler serpiştirilir. Hamur yuvarlanır ve topçuklar oluşturulur. Topçuklar krep gibi geniş açılarak kızgın tavaya konulur. Bir tarafı pişen iç yağlama ters çevrilip üzerine ikinci açılmış topçuk serilir. Böylece iki taraflı pişirmeye hazır iç yağlamalar olur. Sabahların sultanıdır.11- Lahana Aşı
Herkesin aklına gelen Kapuska’dan çok farklı olan Lahana Aşı farklı iki lezzetin bir araya gelmesi ile oluşur. Süt ile hazırlanan lahana yemeği akıllarda soru işareti bıraksa da damakta harika bir lezzet bırakır.12- Karıştırma
Bulgaristan göçmenlerinin eylemsilerden oluşturdukları bir diğer yemek ise Karıştırma’dır. Unun kavrulması, içine su eklenerek yoğun bir kıvam elde edilmesi ve et parçalanması ile oluşan bu yemek yanında lahana turşusu bir harikadır.13- Kolaç
Bayram geldi, kapınızı Bulgaristan göçmeni komşunuz çaldı. Elindeki tepside her daireye takriben iki tane verilmelik Kolaç var. Evet, hamur kızartması olarak hazırlanan ve özellikle bayram ya da kandil gibi zamanlarda dağıtılan, içine bazen karbonat konularak mis gibi kabartılan hamurcuklar kolaçtır.14- Milinka
Bir hamur yemeği olarak Milinka, prensipte Dızmana’ya benzer ancak içinde herhangi bir besin yoktur. Yemekler ile birlikte yemelik fırınlanmış hamurlar olarak düşünebiliriz. Listenin sonuna gelmişken de Bulgaristan göçmenlerinin hamur işi ve ete düşkünlüklerine biraz göz atmış oluyoruz.15- Zagorka
Son sırada her Bulgaristan göçmeninin Bulgaristan’daki akrabalarını ya da evlerini ziyaret ettikleri zaman içtikleri Zagorka alıyor. Zagorka Bulgaristan’nın bira markalarından bir tanesi. Bulgaristan göçmenleri ile oturup içmenin ne kadar keyifli olduğunu denemek isteyenler için iyi bir başlangıç olabilir.PS: Bir Bulgaristan göçmeni içmese dahi sizin onla içme isteğinizi asla geri çevirmeyecektir. Eğer sizinle içerse gün en keyifli şekilde geçecektir.
yemek.com