“Bu yıl fotoğraf yarışmasının konusu "Bulgaristan`ın çeşmeleri“ başlığını taşıyor. Bu başlığı seçmemizin başlıca nedeni 22 Mart kutlamalarının içme suyuna adanmış olması. O tarihte birçok etkinliklerin yanısıra yuvarlak masa toplantısı da düzenlenecek. Bu konferansta üst düzeyde ülkemizde ve dünyada içme suyu sorunu tartışılacak. „Bulgaristan`ın çeşmeleri“ iki ay daha erken geliyor, toplumun dikkatini Dünyamızn en büyük nimeti olan içme suyuna çekmek için. Ayrıca vatandaşımıza hatırlatmak istiyoruz, kendini bileli Bulgaristan vatandaşları suyu her zaman büyük saygı ve şükran duymuştur. Bundan dolayı atalarımız kendi ruhu için değil de suyun kendisinden dolayı çeşme tapınakları inşa etmiştir. Çünkü su sayesinde sadece ruhun temizlenmesi geliyor ve „hayat“ olarak tanımladığımız herşeye şükranlarımızı iletiyoruz.“
Bulgar folkloru ve tarihinde çeşme efsaneleri çok fazla. “Ve bizler çok mutluyuz, çünkü fotoğraf yarışması için aldğımız her resim beraberinde bir de ilginç hikayeyi beraberinde getiriyor” diye belirtiyor Antoaneta. Halk inançlarına ve efsanelere göre, çeşme genelde "kara sevda“ ile yakından bağlantısı oluyor. Mesela zengin bir çiftçinin kızı başka bir zenginin oğluna evlenmelidir, ancak kız fakir bir oğlan ile tanışıyor ve aşık oluyor.
Genelde hikayelerde kız ölüyor ve onun babası kaybettiği evladın anısına ve kızının güzelliğini aratmayan beyaz mermer çeşme inşa ettiriyor. Tabii ki, tarihi çeşmeler de mevcut, bazı olayları hatırlatmak için. Bazen doğan bebek adına da kuruluyor. „Bu çeşmeler adanan çoçoğun simini taşıyor ve bu çeşmeden akan suyun ne kadar tatlı ise, nesiller de o denli sağlıklı olacaklarına inanılıyor“ diye belirtiyor Antoaneta. Kendisi, çeşme ustalarının onları sadece kendi için değil de, bu çeşmeden gelip su içecek insanlar için de kurulduğunu söylüyor. Su içen yolcu, bu çeşmeyi kuran kişiyi kutsayacaktır.“Suyu seviyorum“ derneğinden Rodoplardan çeşmelerinin köylerden, bazı köylerde ise öeşmelerin evlerden daha fazla olduğunu söylüyorlar.
Antoaneta anlatmaya devam ediyor:
“Satovça belediyesi, bundan kısa zaman önce GUİNESS Rekorlar Kitabına aday oldu. Belediye, kendi topraklarında tam 830 çeşmenin olduğunu tespit etmiştir. Mesela ben, Pavel Banya yakınlarında muhteşem bir köyü biliyorum-Gabarevo köyü. Burada tam 100 çeşme var. Burada bir inanç hakim, köye gelip de bu çeşmelerden bir tanesinden su içersen daha sonra tekrar bu köye döneceksin. Yerli efsanelere göre, bu çeşmeden su içen kızlar daha sonra bu köye gelin geliyormuş.“
“Bulgaristan`ın çeşmeleri” başlıklı ulusal fotoğraf yarışması başlamış bulunuyor."Bulgaristan`ın çeşmeleri“ başlıklı ulusal fotoğraf yarışması başlamış bulunuyor. www.waterbridge.info Facebook sitesine başvurabilirsiniz. Son katılım tarihi 23 Şubat’tır. Daha sonra juri ve on-line olarak seyirciler, oy kullanacak. En başarılı 50 resim, Mart ayında “Zemyata i horata” Müzesinde bir sergide yer alacak. Özel törende de en başarılı resim ve yarışmanın galibi seçileceketir.
BNR