Cumhurbaşkanı Plevneliev: 'Türkiye sınırına asker yollanması büyük bir diplomatik skandala neden olur'

6 Ocak 2015 Salı |

Cumhurbaşkanı Plevneliev: '(Sığınmacıları engellemek için) Türkiye sınırına asker yollanması büyük bir diplomatik skandala neden olur'

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, Türkiye sınırından kaçak sığınmacı akınının sınırlandırılmasına ilişkin hükümetin çabalarını yorumlarken içişleri bakanının talebini eleştirdi ve "Türkiye sınırına asker yollanması büyük bir diplomatik skandala neden olur" uyarısında bulundu.

Ülkenin askeri bayraklarının kutsandığı törene katılan Plevneliev, İçişleri Bakanı Veselin Vuçkov'un ortaya attığı, kara sınırlarının korunmasından sorumlu sınır polisi personeline askeri personel takviyesi yapılmasına ilişkin fikri eleştirdi.

"Kullanabileceğim en yumuşak ifadeyle bu fikir iyi değil" diyen Cumhurbaşkanı Plevneliev, "Türkiye gibi NATO müttefikimiz olan bir ülke ile ortak sınırımızı böyle koruduğumuz düşünülemez. Bu kabul edilemez bir durum" ifadesini kullandı. Plevneliev, sınıra asker yollamanın büyük bir diplomatik skandala neden olabileceğini söyledi.

Aynı zamanda ordunun başkomutanı da olan Plevneliev, hükümetin sorunlara doğru bir çözüm bulabileceğine inandığını belirterek, "Askerlerin sınırda dikilmesine izin veremem. İçişleri Bakanlığı sığınmacı baskısı ile baş etmenin yolunu bulmalı" diye konuştu.

Bulgaristan hükümeti, dün yapılan yeni yılının ilk oturumunda, öncelikli olarak Türkiye-Bulgaristan sınırında gittikçe artan kaçak sığınmacı geçişleri ile ilgili sorunları gündeme almıştı. Başbakan Yardımcısı Meglena Kuneva'nın yönettiği hükümet oturumunda İçişleri Bakanı Veselin Vuçkov'un sınıra askeri personel takviyesi talebine Savunma Bakanı Nikolay Nençev karşı çıkmıştı.

Aynı oturumda hükümet sınırda kurulan 30 kilometrelik tel örgü engelinin 131 kilometre daha uzatılması ve tüm sınırı kaplamasına karar vermiş, ilgili bakanlıklara gerekli planlama konusunda iki haftalık çalışma süresi tanınmıştı.

Bulgaristan hükümeti, ülkeye gelen sığınmacıların toplumsal entegrasyonu konusunu gündeme getiriyor ve sığınmacı veya mülteci gibi Bulgaristan'dan statü için belge alan çok sayıda yabancının Avrupa Birliği ülkelerine ulaştığını belirtiyor. Avrupa ülkelerinden bu sığınmacıların Bulgaristan'a iadesi için binlerce talep geldiği ifade ediliyor.

Bulgaristan'da resmi rakamlara göre, 4 bine yakın sığınmacı devletin kurduğu kamplarda kalırken, 400 civarında kiraladıkları evlerde yaşıyor.


AA