Bulgaristan'da Müslüman düğünü

23 Şubat 2015 Pazartesi |

Osmanlı döneminden bu yana yüzyıllardır yaşatılan gelenekte, gelinin yüzü yalnızca erkek tarafından kadınların katılabildiği bir törenle beyaza boyanıyor.

Başkent Sofya’dan yaklaşık 210 kilometre uzaklıktaki Rodop Dağları’nda bulunan Ribvono köyünde hafta sonu düğün telaşı vardı. Bulgar Müslümanlarından Azim Liumankov ve Fikriye Bindzheva, kış düğünüyle evlendi. Ülkenin güneybatısındaki bu uzak dağ köyü, Komünist rejim döneminde yıllarca baskı ve zulüm gördükleri ve erkeklerin büyük bölümü yoksulluk nedeniyle yurtdışında çalışmaya gittiği halde, geleneksel kış düğünü adetini yaşatıyor. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Müslüman olan Slavların, yani bilinen adıyla Pomakların büyük bir coşkuyla sürdürdüğü geleneğe göre, gelinin yüzü, özel bir törenle beyaza boyanıp rengarenk pullarla süsleniyor. Saatlerce süren özel makyaj seremonisine yalnızca erkek tarafından kadınlar katılabiliyor. 
Çeyizi erkekler taşıyor 
Tüm gün boyunca festival havasında geçen törende, erkek tarafı gelini almaya danslar ve şarkılar eşliğinde gitti. Köyün erkekleri gelinin çeyizini hep beraber taşıdı. Yürüyüşlere katılmayanlar ise töreni kapı önünden ya da evinin camından izlemekle yetindi. Düğün eğlencesinin vazvgeçilmez müziği de gelenekseldi. Davuldan çıkan ritim ve zurnadan dökülen notalarla dans edildi. Bulgaristan’ın 7.4 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde 10’unu Müslümanlar oluşturuyor. Ribvono köyünün bulunduğu Rodop Dağları, Bulgaristan ve Yunanistan arasındaki sınırda. Dağ silsilesinin yüksekliği yer yer 2 bin metreyi geçiyor. 
 Reuters