Hükümet 100 günün sonunda kendine "olumlu not' yazdı

13 Şubat 2015 Cuma |

Bulgaristan'da 6 Kasım 2014'te kurulan Başbakan Boyko Borisov koalisyon hükümeti, çalışmalarının ilk 100 gününü başarılı olarak değerlendirdi. 

Başbakan Yardımcıları Meglena Kuneva, Tomislav Donçev, Rumyana Bıçvarova ve İvaylo Kalfin, Bakanlar Kurulu binasında düzenledikleri ortak basın toplantısında, hükümetçalışmalarına "olumlu not verdiklerini" açıkladılar.
Hükümetin koalisyon politikasından sorumlu Başbakan Yardımcısı Bıçvarova, gergin bir jeopolitik ve iç maddi sıkıntıların yaşandığı ortamda faaliyet gösteren hükümetin bu dönemde muhalefetten beklediği hoşgörüyü göremediğini söyledi.
Avrupa politikaları koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı Meglena Kuneva ise " Bulgaristan kendini güvenilir, sadık bir Avrupa Birliği (AB) ve NATO ortağı olarak kanıtladı" diyerek, adalet sistemi, içişleri, emeklilik, sağlık, eğitim ve enerji alanlarında geniş çaplı reformlara giriştiklerini aktardı.
Kuneva, kendi alanındaki çalışmaların en önemli hedefinin, ülkenin Schengen alanına katılması olduğunu belirterek, "Şimdilik 20 AB ülkesinden koşulsuz destek almış bulunuyoruz. Diğer ülkeleri de ikna etmek zorundayız" diye konuştu.
Hükümetin uluslararası itibarından söz eden Kuneva, son dönemde ABD Dışişleri BakanıJohn Kerry, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond'un Bulgaristan'a yaptıkları ziyaretlerin de önemine dikkati çekti.
Bulgaristan'ın son yıllarda önemli sorunlarından biri olan "Ortadoğu ve Afrika'dan ülkeye yasa dışı yollardan gelen sığınmacılar" konusundan söz eden Kuneva, sınırda güvenlik artırıcı önlemler alındığını,  Türkiye sınırında kaçak geçişlerin engellenmesi için var olan 30 kilometrelik tel örgü engeline 131 kilometrelik ek bir bölümün daha inşasına karar alındığını söyledi. Kuneva, Bulgaristan'daki sığınmacılar sorununa yönelik olarak da çözüm için bu insanların topluma entegrasyonuna çaba gösterileceğini sözlerine ekledi.
Muhalefetin görüşü
Öte yandan parlamentodaki muhalefet temsilcileri ise hükümetin değerlendirmelerine katılmadıklarını açıkladı.
Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) PartisiMilletvekili Aliosman İmamov, "iktidar koalisyonunun çürük ideolojik temellere dayandığını" savundu. Geçen 100 günü, birbirinden farklı ideolojilere sahip ortakların "aralarında karşılıklı tavizlerle geçirdiğini" belirten İmamov, iktidarın HÖH'e karşı baskı uyguladığını öne sürdü.
Hükümetin faaliyetlerine zayıf not veren İmamov, gelecekte hükümetin bu döneme yönelik çalışmalarının, 8 milyar avroluk bir dış borcun ülkeye çekilme kararı ile hatırlanacağını sözlerine ekledi.
Anamuhalefet görevini yürüten  Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) Milletvekili Jelyü Boyçev de hükümetin ilk 100 günlük çalışmaları için "hayal kırıklığı" nitelemesinde bulundu. Boyçev, "sosyal yönü oldukça zayıf olan hükümetin başarılı olduğu tek konunun dış borcu artırmak olduğunu" kaydetti.