Win Travel’den Hüseyin Hüseyinov: Türkiye’den gelen turistlerin sayısı bir hayli arttı

2 Şubat 2015 Pazartesi |

Son yıllarda turizmde gelişme kaydeden Bulgaristan, 22-25 Ocak tarihleri arasındaki EMITT Fuarı’nda Türk turisti ülkeye çekmek için tanıtım yaptı. Fuara katılan Bulgar Win Travel’den Hüseyin Hüseyinov, Bulgaristan turizmdeki gelişmeyi ve Türkiye pazarının önemini turizmgazetesi.com’a değerlendirdi.


“Bulgaristan son zamanlarda turizmde gelişiyor. Son yıllarda ülkemiz gittikçe artan oranda turist alıyor” diyen Hüseyinov, “Ülkemiz nüfusu kadar turist alıyor. Bulgaristan’ın nüfusu 7 milyon, gelen turist sayısı da 7 milyon. Son yıllarda özellikle Romanya’dan ve Türkiye’den gelen turistlerin sayısı bir hayli arttı” dedi.

Romanya’dan gelenlerin sayısındaki artışta, Avrupa Birliği’ne birlikte üye olmalarının ve iki ülke arasındaki vizelerin kalkmasının etkili olduğunu kaydeden Hüseyinov, “Türkiye’ye vize devam ediyor, ama Bulgaristan Büyükelçiliği ve konsolosluklarının sağladığı kolaylıklar tur acentelerinin işini kolaylaştırıyor. Acenteler Bulgaristan’a turist götüreceklerine dair önceden akredite olduktan sonra daha rahat vize alabiliyorlar. Ayrıca sadece bir defaya değil de iki ya da üç defalık vizeler de söz konusu. Bu vizeler biraz daha pahalı ama bir vize ile birkaç kez giriş yapma imkanı sunuyor. Birkaç kerelik vizeye niye ihtiyaç duyulabilir? Çünkü Bulgaristan hem yaz hem kış, hem termal ve sağlık turizmi için farklı olanaklara sahip. Son yıllarda Bulgaristan bir turizm destinasyonu olarak daha çok tanınmaya başladı. Bulgaristan Türkiye pazarına daha çok açılmak istiyor. Türkler Bulgaristan’ı yeni yeni keşfetmeye başladı” diye konuştu.

Hüseyinov, Romanya, Almanya, Rusya gibi ülkelerin Bulgaristan’ın en çok turist aldığı ülkelerin başında geldiğini ifade ederek, “Türkiye de ilk 5’te yer alıyor, ancak çok rahat ilk 3’e girebilir” dedi. 

Bulgaristan’da kıyı turizminin yanında hem kültür hem de tarih turizmine önem verildiğini belirten Hüseyinov, “İki ülke arasında tarihi bağlar var. Türkiye’den Bulgaristan’a gelen ziyaretçi sayısı yaklaşık 1,2 milyon civarında. Bunların arasında turizm amaçlı gelenlerin yanında önemli oranda akraba ziyaretleri için gelenler de var. Akraba ziyareti için gelenler de ziyaretlerini takiben 2-3 gün Bulgaristan’ın tatil bölgelerinde tatil yapabiliyorlar. Türk sınırından girip Bulgaristan’ın doğusundan başladıkları 3-4 günlük turlar başkent Sofya’dan Filibe ve Varna’da sona eriyor genellikle. Bunun dışında kayak turizmi de öne çıkmaya başladı. Hedef, Türk ziyaretçi sayısını 1,5 milyona çıkarmak. Türkler Bulgaristan’ı bundan sonra daha çok keşfedecektir” dedi.

Emitt’e geçen yıl da katıldığını söyleyen Hüseyinov, şunları söyledi:
“Gördüğüm kadarıyla katılımcı ilgisi her geçen yıl artıyor. Türkiye giderek önemli bir pazar haline gelmeye başladı.”