Bulgaristan'daki seçimlere üç Türk partisi katılıyor

25 Ekim 2015 Pazar |

Yaklaşık 6,4 milyon seçmenin bulunduğu Bulgaristan'da halk yerel yöneticileri seçmek için bugün sandık başına gitti. Seçimle aynı anda yapılacak referandumda ise elektronik oy verme işlemi konusunda halkın fikri soruluyor.

Yerel seçimlere üyelerini ülkede yaşayan Türklerin oluşturduğu üç siyasi parti katılıyor. 


Bulgaristan'da üçüncü siyasi güç konumundaki Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH), Reformcu Blok'u oluşturan partilerden biri olan Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHP) ve Genel Başkanı Güner Tahir’in olduğu Ulusal Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (UHÖH) yerel seçimlere katılan Türk partileri.  Siyasi gözlemciler, HÖH dışındaki diğer Türk partilerinin siyasi ağırlığının olmadığına dikkat çekiyor.



Ülke genelinde 43 bin adayın yerel yönetici olabilmek için yarışacağı seçimde, yurt dışında bulunan Bulgaristan vatandaşları oy kullanmazken, Dışişleri Bakanlığı, referandum sorusunu yanıtlamak isteyen yurttaşlar için 47 ülkede 300’ü aşkın yerde sandık kuracak. Türkiye’de yaşayan Bulgaristan vatandaşları ise 21 yerde oy verebilecek. 


Sabah saat 06.00'da başladı. Oy verme işlemi en geç saat 20.00'de sona erecek. 

Koalisyon hükümetinin ortaklarından Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisinin (GERB) adaylarının Bulgaristan genelinde yine en çok oyu alması beklenirken, muhalefetteki Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ve üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketinin (HÖH) ikinci ve üçüncü sırada yer almaları bekleniyor.

Ajans Bg, AA, Reuters



Kırcaali yine HÖH'ün

Bulgaristan’da Türklerin en yoğun yaşadığı bölgelerin başında gelen Kırcaali ilinde Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) yedi ilçede önde gidiyor. Resmi olmayan sonuçlara gore, Kırcaali merkez ilçede HÖH’ün adayı Hasan Azis oyların yüzde 53’ünü...