Bulgaristan'da adeta dibe vuran sağlık sektörünü ayağa kaldırmak için düşünülen yeni bir uygulama, ülkede Türk düşmanlığını bir daha su yüzüne çıkarttı.
Bulgaristan'da yapılan bir araştırmada, sağlık sistemi için ayrılan bütçenin 75 milyon leva'lık kısmının (yaklaşık 38 milyon Euro) sahte hastalar tarafından hastanelerden hortumlandığı ortaya çıktı. Buna karşı düşünülen önlemler arasında parmak izi ile tedavi yönteminin en uygulanabilir ve ucuz yöntem olduğu belirlendi.
1 Nisan'da yürürlüğe girecek uygulama için AB fonlarından 6 milyon euro fon bulundu ve ihale açıldı. Ancak hükümetin parmak izi için açtığı ihalede Ankaramerkezli bir Türk firması ile görüştüğü iddiaları, Türk karşıtlığı ile prim yapmaya çalışan siyasetçilerin ekmeğine yağ sürdü.
DUYUM ALMIŞ
Bulgaristan'daki koalisyon hükümetine dışarıdan destek veren milliyetçi Vatansever Cephe Lideri Valeri Simeonov, ihalenin Türk firmasına verilmesi halinde hükümeti devirmek için gensoru önergesi vereceklerini ilan etti.
''PARMAK İZLERİMİZİN TÜRKLERİN ELİNE GEÇMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ''
''PARMAK İZLERİMİZİN TÜRKLERİN ELİNE GEÇMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ''
Radyo Focus'a konuşan Simeonov, ''Edindiğim duyumlara göre, bir Türk firması parmak izi cihazlarını üretip ülkemize gönderecek. Böyle bir şeyi kabul etmemiz mümkün değil. Parmak izlerimizin Türk firması tarafından okunmasına izin vermeyeceğiz. Bizim parmak izlerimizin Türklerin eline geçmesine izin vermeyeceğiz'' ifadelerini kullandı.
''GİZLİ SERVİS BAKSIN''
Konuyu ayrıca Sağlık Bakanı Petar Moscov ile de görüşeceğini dile getiren Simeonov işi Bulgaristan gizli servisine kadar uzandırdı. Milliyetçi Bulgar siyasetçi, parmak izi ihalesi için seçilecek şirketin Bulgar gizli servisi DANS tarafından kontrol edilmesi gerektiğini öne sürdü. Daha önce Türkçe'nin Bulgaristan kamu yayın kurumlarından kaldırılması için hazırladığı yasa tasarısını parlamentoya sunan Simeonov, parmak izi ihalesinin Bulgar firmaları arasında yapılması gerektiğini öne sürdü.
Ancak parmak izi ihalesinin geçen yıldan beri hükümetin gündeminde olduğu ve Türk firmasıyla yapılan görüşmelerin ise geçen yaz gerçekleştiği ortaya çıktı. Ankara merkezli Türk firmasının Balkanlar'daki bir çok ülkeye de bu sistemi kurduğuna dikkat çekildi. Bulgaristan'da geçtiğimiz 1 Nisan'da yürürlüğe konan kimlik kartı ile tedavi şartı neticesinde 2015 yılı sonuna kadar 10 milyon leva (5 milyon euro) kaynağın tasarruf edildiği belirtildi. Parmak izi sistemi sayesinde ise tasarrufun 75 milyon leva'ya (38 milyon euro) çıkarılması hedefleniyor.
Milliyet
Milliyet