Bulgaristan'da üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu muhalefetteki Hak ve Özgürlükler Hareketi'nden (HÖH) ihraç edilen milletvekili Lütvi Mestan'ın kuruluş temelini attığı DOST partisinin kurucularına göre, yeni oluşum, Türkiye ve Avrupa ülkelerinden büyük destek görecek.
"Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar Partisi" olarak adlandırılan projenin ilk kuruluş toplantısına katılanlar, ülkede son 26 yıldır azınlıkların hak ve özgürlüklerini savunmaya çalışan HÖH'nin misyonunu tamamladığını öne sürüyor.
Bulgar siyasetinin taze kana ihtiyaç duyduğunu savunan kurucular, insanların daha demokratik yapıya sahip, yüzü insanlara dönük ve onların gerçek sorunları ile ilgilenecek bir siyasi temsil aradıklarını ifade ediyor.
Bulgaristan'ın 1989 yılına dek ülkedeki Türk ve Müslümanlara karşı sürdürdüğü asimilasyon kampanyası sırasında yurt dışına sürülen birçok vatandaş, DOST partisinin ilk toplantısına gelerek "daha demokratik bir Bulgaristan istediklerini" belirtti.
Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkanı Zürfettin Hacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplantıya onurlu bir Bulgaristan vatandaşı, ülkesinden zamanında zorla kovulmuş olan bir kişinin bilinci ile geldiğini söyledi.
Hem Bulgaristan'da hem de gurbette yaşayanların çıkarlarını savunacağına umut ettiği DOST'tan beklentilerini anlatan Hacıoğlu, "Sıradan bir vatandaş olarak bu partiye destek verirken üç şey istiyorum, demokrasi, demokrasi ve demokrasi" dedi.
Lütvi Mestan'ın, HÖH Onursal Başkanı Ahmet Doğan'ın isteği üzerine "söz hakkı almadan, tek celsede kovulduğunu" vurgulayan Hacıoğlu, "Aldatılmışım, hatta ötesinde kendimi kullanılmış olarak hissediyorum" diye konuştu.
Türkiye'de ve Batı Avrupa'da yaşayan çok sayıda Türk ve başka kökenli Bulgaristan vatandaşının kendisi gibi düşündüğünü öne süren Zürfettin Hacıoğlu, halkın gerçek isteklerine yanıt verebilecek yeni bir partinin yurt dışından 380 bine yakın oy alabileceğini savundu.
HÖH'nin 26 yıl öncesi kurucu üyelerinden biri olan ancak Lütvi Mestan'a gösterilen tavırdan dolayı partiden hem de partinin Kırcaali Bölge Teşkilatı Başkanlığından istifa eden Cebel Belediye Başkanı Bahri Ömer de DOST'un kurucu üyeleri arasında bulunuyor.
Memleketindeki hemşehrilerine göre de HÖH'nin gerçek özünden saptığını ifade eden Ömer, "Hak nerede, hukuk nerede?" dedi.
Bulgaristan'daki Türk ve Müslümanların 1989 yılında isimlerini kullanmaları, camilere gitmelerinin yasaklandığını anımsatan Ömer, şöyle devam etti:
"Kardeşlerimiz sürgün edildi. Yüzlercesi katledildi. Biz dedik, böyle olmaz. Kırcaali'deki HÖH kurucuların yarısından fazlası DOST partisinin kuruluşuna geldi. Hak ve Özgürlükler Hareketi artık bizi temsil etmiyor. Bizi temsil edecek parti istiyoruz."
Türkiye'nin zamanında Bulgaristan'ın NATO üyeliği için destek verdiğini anımsatan Ömer, HÖH'nin Onursal Başkanı Ahmet Doğan'ın Rusya'yı savunmasına karşı çıktığını vurgulayarak, "Türkiye'yi Avrupa Birliği'ne almak lazım. Başkan (Ahmet Doğan) diyecek ki, Rusya ile çıkarlarımız örtüşüyor. Böyle değil. Türkiye ile çıkarlarımız örtüşüyor" diye konuştu.
HÖH: BÖLÜNME BEKLENMİYOR
DOST partisinin kurucu üyelerinin beyan ettiği görüşlere tamamen karşı fikirlerini dile getiren HÖH geçici eş başkanlarından Ruşen Rıza ise Lütvi Mestan'ın partiden ihraç edilmesinin zor bir karar olduğunu ancak partide bir bölünme beklenmediğini öne sürdü.
Rıza'ya göre Mestan'ın ihraç edilmesi tamamen iç bir mesele. Rıza gerek dış ülkelerle, gerekse başka jeopolitik faktörler ile ilişkisi olmayan bu meselenin sonucunda getirilen çözümün aslında HÖH'nin olası bölünmesini önlediğini savundu.
"Biz partimizde bölünme beklemiyoruz" diyen Rıza, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yaşanılan olayların sonucunda parti içinde veya Müslümanlar arasında bir bölünme, bir sorunun yaşanacağını düşünmüyorum. Kendimiz bile birliğimizi bozmak istersek, her halde halk buna izin vermeyecek."
Bulgaristan'da özellikle Türk ve Müslümanların oyları için DOST ile HÖH arasındaki yarış ise yavaş yavaş ivme alırken, her iki partinin nisanda yapacakları kurultaylarından sonra siyasi tablonun daha netleşmesi bekleniyor.
HÖH'nin gerçek lideri olarak gösterilen Onursal Başkan Ahmet Doğan, 17 Aralık 2015'te evinde partinin önde gelenleri için düzenlediği davette, son üç yıldır HÖH'nin genel başkanlığını yapan Lütvi Mestan'ı eleştirmişti.
Doğan, Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından parlamentodaki misafir tribününde bir konuşma yaparak, olayda NATO'nun ve müttefiği olan Türkiye'nin duruşunu savunan Mestan'ın "büyük bir gaf yaptığını" söylemişti.
Olaydan kısa bir sure sonra HÖH'nin Merkez İdare Bürosu'nu toplantıya çağıran Doğan'ın teklifi üzerine bu toplantıya davet edilmeyen Mestan partiden ve parlamento grubundan ihraç edilmişti. Mestan ile hareket eden 5 milletvekili de HÖH grubundan istifa etmişti. HÖH'nin parlamentodaki milletvekili sayısı ise 30'a düşmüştü.
AA