Bulgaristan'da Gebrev, İngiltere'de Skripal..

31 Ocak 2020 Cuma |

Bulgaristan’da silah üreticisi Emilian Gebrev ile İngiltere’de Rus ajanı Sergey Skripal’ın zehirlemesine karıştığı düşünülen Rus askeri istihbarat görevlisinin beş gün buyunca Türkiye’de kaldığı ortaya çıktı.
Rus askeri istihbarat örgütü GRU’nun dış ülkelerdeki önemli operasyonlarında görev alan 46 yaşındaki Sergey Fedotov’un, Bulgar silah üreticisi iş adamı Emilian Gebrev’in Nisan 2015 yılında zehirlendiği günün akşamı Bulgaristan’dan İstanbul’a oradan da Moskova’ya uçtuğu açıklandı. Fedotov’un, aynı yılın Ağustos ayında ise Türkiye’de beş gün kaldığı tespit edildi.
İngiltere merkezli araştırmacı gazetecilik sitesi Bellingcat, gerçek ismi Denis Viaçeslavoviç Sergeev olan Rus ajanı Sergey Fedotov’un Bulgar işadamının zehirlenmesinde aktif rol aldığı ve Bulgaristan’daki operasyonun ardından Ağustos 2015'te Türkiye'de beş gün kaldığını yazdı. Rus askeri istihbarat örgütü GRU’un görevlisinin Türkiye’de ne yaptığı ise bilinmiyor.
-Bulgaristan Başsavcılığı üç Rus vatandaşını suçladı
Emilian Gebrev’in zehirlendiği 2015 yılından bu yana olayla ilgili soruşturma yürüten Bulgaristan Başsavcılığı, zehirleme suretiyle suikast girişiminde bulundukları gerekçesiyle üç Rus vatandaşına karşı suçlamada bulundu. Geçtiğimiz hafta açıklanan savcılığın suçlamasında, Rus vatandaşlarının isimleri verilmezken İnterpol’ün kırmızı bülteniyle arandıkları duyuruldu.
Bulgar Başsavcılığı, Gebrev’in zehirlendiği gün güvenlik kameraları tarafından çekilen görüntü yayınlayarak, incelenmesi için FBI laboratuvarlarına gönderildiğini belirtti. Görüntülerde maskeli bir kişinin Gebrev’in sahibi olduğu silah şirketi ‘Emko’nun zemin katında araçların arasında hareket ettiği görülüyor. Bulgar medyası, görüntülerdeki şahsın Sergey Fedotov’un olma olasılığının büyük olduğunu belirtti. 
-Bulgaristan’da Gebrev, İngiltere’de Skripal
Bulgaristan’da silah tüccarı Emilian Gebrev’in zehirlenmesine karışan Sergey Fedotov’un, üç yıl sonra İngiltere’de Sergey Skripal’ı zehirleyen Rus askeri istihbaratının ekibinde de yer aldığı savunuluyor.
İngiltere'nin dış istihbarat servisi MI6 için çalıştığı ortaya çıkarılınca Rusya’da hapse mahküm edilen ve daha sonra casus takasıyla İngiltere'ye verilen Rus ajan Sergey Skripal ile kızı Yulia, Mart 2018'de, İngiltere’nin Salisbury kentinde, Sovyetler Birliği döneminde geliştirilen Noviçok adlı bir kimyasal ile zehirlenmişti.
-Gebrev, neden Moskova’nın hedefinde?
Uzmanlar, paravan ülkeler kullanarak Ortadoğu ve Kafkaslardaki çatışma bölgelerine silah ve mühimmat satan Emilian Gebrev’in sahibi olduğu şirketlerin, Rusya’nın hedefine Gürcistan’daki çatışmalardan sonra girdiğini savundu. Gebrev’in, Gürcistan’ın yanı sıra Ukrayna, Suriye, Irak ve daha birçok ülkeye silah sattığı kaydediliyor.
Nahit Doğu