27 ülkede 300’den fazla kişiyi dolandıran siber suç çetesi Bulgaristan’daki sunucuları kullanmış

28 Ocak 2021 Perşembe |

Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) Mart 2020’den bu yana takip ettiği NetWalker siber suç çetesinin Bulgaristan’da bulunan sunucuları (server) kullandığı ortaya çıktı. 

27 ülkede 300’den fazla kişiyi dolandıran siber suç çetesine karşı  Bulga güvenlik birimleri ile FBI ajanlarının birlikte gerçekleştirdikleri operasyonda çetenin sunucuları ele geçirildi. 

Sahte maillerle şahsı bilgisarlara giren çete, kişisel bilgileri çalarak şantaj yaptığı, karşılında da kripto parayla ödeme istediği belirtildi. 

Ödeme yapmak istemeyen mağdurları, kişisel bilgileri yaymakla tehdit eden çetenin Bulgaristan’da kullandığı iletişim noktalarının çökertildiği kaydedildi. 

Operasyon kapsamında şantajla 27 milyon dolar alan bir Kanada vatandaşının ABD’de yakalandığı belirtildi. 

NetWalker, siber suç dünyasının en tehlikeli fidye yazılım örgütlerinden biri 

Yazılım uzmanları, NetWalker’ın gösterdiği başarının arkasında bilgisayar ağlarına sızmak için birçok farklı yöntemin kullanılabilmesi olduğu ifade ediliyor. 

Uzaktan kontrollü masaüstü sunucuları (RDP), özel sanal ağ (VPN) sunucuları, güvenlik duvarları gibi birçok altyapı ve güvenlik bariyerine sızarak ağlara erişen NetWalker’ın başarı oranı, aynı zamanda spesifik hedefler seçtiği için arttığı kaydedildi. 

Ajans Bulgaristan