AP milletvekili İlhan Küçük: 'Hak ve özgürlüklerin çiğnenmesi söz konusuysa susmam'

24 Mart 2021 Çarşamba |

Çin, Avrupa Birliği’nin (AB) Uygur Türklerine baskı uygulandığı gerekçesiyle Çinli yetkililere yaptırım kararına misilleme olarak, 10 kişi ile 4 kurum ve kuruluşa yaptırım uygulayacağını açıkladı.

Yaptırım uygulanan AB’den şahıslar arasında Avrupa Parlamentosu (AP) Türk asıllı Bulgaristan milletvekili İlhan Küçük de bulunuyor.

 

İlhan Küçük, hak ve özgürlükleri kapsayan Avrupa değerlerini korumak için yıllarca çalıştığını belirterek şunları söyledi:

 

”Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili olarak insan hak ve özgürlüklerinin çiğnenmesi söz konusu olunca, özellikle de Çin’deki Uygurlarla ilgili görüşümü her zaman açıkça söyledim. Avrupa Birliği ve Çin’in, ekonomiyle ilgili konuların yanı sıra insan haklarını ilgilendiren konuları da görüşebilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu bağlamda da her zaman karşılıklı diyaloğa inanmışımdır, tek taraflı yaptırımlara değil.

 

Uygurlara uygulanan baskıları her platformda dile getiren İlhan Küçük, daha önce de Avrupa Parlamentosu'nun insan hakları ve ifade özgürlüğü için mücadele edenleri onurlandırdığı Saharov Ödülü,Uygur ekonomist ve insan hakları aktivisti İlham Tohti'ye verilmesine öncülük etmişti.

 

Çin'deki Uygur azınlığın önde gelen temsilcilerinden olan İlham Tohti 2014 yılında yargılanmış ve "bölücülük" suçlaması ile müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.


Ajans Bulgaristan