AGİT’TEN BULGARİSTAN’A TAVSİYE: TÜRKLER ANA DİLİNDE SEÇİM PROPAGANDASI YAPSIN

8 Ocak 2012 Pazar |

Bulgaristan’da geçtğimiz 23 Ekim’de, aynı günde gerçekleştirilen yerel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının sonuç raporu yayınlandı. Raporda ülkedeki Türkleri yakından ilgilendiren iki konu öne çıkıyor.

AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi'nin (OSCE/ODIHR) Değerlendirme Heyeti Sonuç Raporu'nda, 23 Ekim seçimlerinin, uluslararası standartlara uygun demokratik seçim yasalarına göre gerçekleştirildiği belirtilirken, Bulgaristan’daki azınlıklara seçimlerde kendi ana dillerinde propaganda yapabilmeleri için yasa değişikliği yapılması konusunda tavsiyede bulunuluyor.

23 Ekim’de gerçekleştirilen yerel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin sonuç raporunda ayrıca, çifte vatandaşların yerel seçimlerde aday olabilmeleri yönünde gerekli yasal zeminlerin hazırlanılması tavsiyesinde de bulunuluyor.

Ülkedeki mevcut yasalar, resmi Bulgar dili dışında seçim propagandası yapanlara ceza öngörüyor. Bu bağlamda parlamentoda Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) ile temsil edilen Türkler ana dillerinde seçim propagandası yapamıyor. Ayrıca 1989 yılında Türkiye’ye kovulan ve ya daha sonra göç eden binlerce Türk, çifte vatandaş oldukları gerekçesiyle seçimlerde aday olamıyor.

Ülkedeki bağımsız gözlemciler, Türklerin HÖH patisinin uzun yıllar iktidardaki koalisyon hükümetlerinin ortağı olmasına rağmen ana dilde seçim propagandası konusunda herhangi bir girişimde bulunmadığına dikkat çekiyor.

NAHİT DOĞU, SOFYA

....
RAPORUN ORİJİNALİ