Bulgaristan'ın 'altın göl'ü kaldırması Edirne'yi rahatlattı

1 Mayıs 2013 Çarşamba |

Bulgaristan'ın, ülkeye giriş yapan araçlardan aldığı 'altın göl' olarak bilinen dezenfeksiyon ücreti uygulamasını kaldırması, sınır kent Edirne'de memnuniyetle karşılandı.



Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdür Vekili Gürkan Örgel, yaptığı açıklamada, şap hastalığına karşı Kapıkule Sınır Kapısı'ndan geçiş yapan araçlardan alınan dezenfeksiyon ücretinin (altın göl uygulaması) 25 Nisan itibariyle kaldırıldığını söyledi.
Özellikle tır çıkış işlemlerinde aksaklığa neden olan uygulamanın kaldırılmasının işlemleri hızlandıracağını ifade eden Örgel, şunları kaydetti:
"Özellikle ikili görüşmelerde en çok dile getirilen sorunlardan biri de bu dezenfeksiyon uygulamasıydı. Çünkü dezenfekte çukuruna doldurulan ilaçlı suya giriş-çıkış için belli bir bedel ödeniyordu. Küçük araçlardan 3 avro, tırlardan 10 avro alınmaktaydı. Araç sahipleri tüm para verdiğinde onu bozmak ve para üstü vermek için belli bir zaman kaybı yaşanıyordu. Yıllık 7 milyon liralık gelir elde eden ve uzun süredir bu uygulamadan vazgeçemeyen Bulgaristan, sonunda uygulamayı kaldırdı. Haksız şekilde alınan paranın alınmamasıyla gümrük işlemlerimiz daha rahat olmaya başladı, ekonomik yönden de yolcular rahatladı."
Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Emin İnağ da uygulamanın kaldırılmasında gecikildiğini söyledi.

İnağ, asıl sorunun vizede yaşanan sıkıntılar olduğunu vurgulayarak, "Yıllardır biz komşularımızdan bu tür gereksiz ücretler talep etmiyoruz. Bulgaristan'ın bu yanlış kararından dönmesi bir jest olarak algılanabilir. Ama Bulgaristan asıl jesti vize serbestliğini getirerek yapmalıdır. Atılan bu küçük adımın daha da büyüyerek vize olayının kalkması en büyük temennimizdir" diye konuştu.
Özellikle Bulgaristan hattından Avrupa'ya yük taşıyan tır şoförleri de uygulamanın kaldırılmasının sevindirici olduğunu kaydetti. AA


İLGİLİ HABER:

Bulgaristan, Türkiye sınırında dezenfekte uygulamasından vezgeçti

27 Nisan 2013 Cumartesi


Bulgaristan, Kapıkule ve Lesovo sınır kapılarından Türkiye'den girişte araç sahiplerinden alınan dezenfekte ücretini kaldırdı. Dünden itibaren  'altın göl' olarak bilinen dezenfekte çukurundan...


Bulgaristan-Türkiye sınırındaki ‘altın göl’ özelleşti

27 Mart 2013 Çarşamba


Kapıkule’den Bulgaristan’a girişlerde araçların dezenfeksiyonu için kullanılan çukur özelleşti. Türkiye’den Bulgaristan’a Kapıkule Sınır Kapısı’nın hemen çıkışında, Bulgar tarafında araçların içinden...