BULGARİSTAN’DA 20 YILDA 200 CAMİ VE MEZARLIĞA SALDIRIDA BULUNULDU

28 Ağustos 2013 Çarşamba |

Bulgaristan’da son 20 yılda Müslümanlara ait 200 cami, mesçit ve mezarlığa karşı çeşitli şekillerde saygısızlık eyleminde bulunulduğu bildirildi.

Bulgaristan Başmüftülüğü Genel Sekreteri Ahmed Ahmedov, basına yaptığı açıklamada, yüzlerce caminin camları kırılarak, duvarlarına aşağılayıcı yazılar yazıldığını belirtti. Dini mekanlarda tarihi yazılara ve mezar taşlarına zarar verildiğini söyleyen Ahmedov, son olarak Kazanlık bölgesinde bulunan bir caminin minaresine ateş edildiğini ifade etti.

Dini mekanlara yapılan saldırılar için ceza alan herhangi birinin olmadığını dile getiren Ahmedov, bu türden suçların Bulgar yasalarınca “küçük holiganlık suçu olarak değerlendirildiğini kaydetti.

Ahmedov, iki yıl önce Sofya’nın merkezindeki Başmüftülük binasının aydınlatma sisteminin kırıldığını, güvenlik kameralarından görüntüler olmasına rağmen suçluların hala bulunamadığını söyledi.

Benzer saldırıları içeren yıllık raporlar hazırlayarak, Bulgaristan’daki ilgili kurumları bilgilendirdiklerini kaydeden Ahmedov, aynı şekilde sözkonusu raporları Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Birleşmiş Milletler, uluslararası mahkemelere de gönderdiklerini açıkladı.

Bulgaristan’daki diğer dinlerin temsilcileri ile bu tür saldırı ve hoşgörüsüzlüğe karşı ortak hareket konusunda hemfikir olduklarını dile getiren Ahmedov, Müslümanlar dışında diğer dinlere mensup vatandaşların da sözkonusu saldırılardan şikayetçi olduklarını söyledi. Ülkedeki tüm dini cemaatlerin ortak sorunlarından biri de gençlerin din ahlakı konusunda eğitimsiz olmasını gösteren Ahmedov, bu nedenle okullarda Din Dersi okutulmasını istediklerini ifade etti.  
Nahit Doğu