Hükümet yanlısı ve karşıtları arasında gerginlik

16 Ağustos 2013 Cuma |

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev'in aldığı, bütçe düzeltmeleri ile ilgili veto kararının görüşüldüğü parlamentodaki toplantı sırasında hükümet yanlısı ve karşıtı iki grup binanın etrafında insan zinciri oluşturdu. 

Bulgaristan cumhurbaşkanının hükümetin bütçe düzenlemesini veto etmesi görüşülürken, karşıt gruplar parlamento önünde gösteri yaptı. Türklerin çoğunluğunu oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin desteklediği hükümet, yeni krediler öngören bütçeyi tekrar oylayarak, vetoyu geçersiz hale getirdi.
Hükemet karşıtı protestolarını sürdüren eylemciler ise milletvekillerini suçlayıcı ifadeler kullandı, “Bu karardan sonra yıllarca kredi ödeyeceğiz. Vekillerin bütçeyi kendi amaçları doğrultusunda kullanacaklarından eminim” dedi.
Hükümet destekçileri ise otobüslerle parlamento önüne geldi. Polis iki grup arasında güvenlik önlemi alırken gerginlik yaşandı.
Hükümet destekçileri Başbakan Plamen Oreşarski’nin en doğru kararı vereceğinden emin. Hükümet destekçilerinden bir kadın, “Başbakan halk için her şeyi yapar. Başbakan başarabilir çünkü yetenekli. Fakat başbakana şans vermediler, çünkü onlar mafya. Her şeyi ele geçirmek istiyorlar” diye konuştu.
Ülkedeki hükümet karşıtı protestolar 64 gündür parlamento önünde devam ediyor. Parlamento ise 32 günlük tatile arar vererek cumhurbaşkanın vetosunu görüşmek üzere birkaç saatliğine tekrar toplanmıştı.