Popüler Yayınlar

Bu Blogda Ara

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Ekaterina Avramova, Türkiye için yarışacak

30 Kasım 2014 Pazar |

Türkiye Yüzme Federasyonu’nun Olimpiyat şampiyonu ve rekortmeni ABD’li yüzücü Michael Phelps’in antrenörü Bob Bowman’ı transfer etmesi, 80’li yıllarda Naim Süleymanoğlu gibi bir akımı başlattı.
Bulgaristan’da sırtüstünde 50, 100 ve 200 metrede bayanlar yüzme şampiyonu olan 23 yaşındaki Bulgar yüzücü Ekaterina Avramova, 2012 yılında Londra’da düzenlenen olimpiyatlarda yaşadığı hayal kırıklığı sonrasında ülkesinin kendisine ayırdığı fonlardan oldu. Bulgar 24 Chasa gazetesinin haberine göre Bulgar Yüzme Federasyonu, Londra’da 31’inci olarak dereceye giremeyen Avramova’nun yarışmalara hazırlanması için verilen ödeneklerin kaldırıldığını yazdı.
İngiltere’de eğitimine devam eden Bulgar yüzücüye bu ülke adına yarışması için defalarca teklif geldi. Ancak Avramova kabul etmedi. Ödeneksiz kalan Bulgar yüzücü, Türkiye’nin kapısını çaldı. Tek şart olarak da 1000 sterlinlik antrenör parasının ödenmesini talep etti. Federasyon yetkilileri bunun üzerine Bob Bowman’a danıştı ve “iyi kumaş, çalışırsa madalya alır” yanıtı üzerine hemen düğmeye basıldı. Ekaterina Avramova’nın vatandaşlık işlemleri hemen başlatıldı. Uluslararası Yüzme Federasyonu (FİNA)’ya da durum hemen bildirildi.
Bu arada Bulgar medyası Avramova’nın Türkiye’ye gelmek için ne kadar ücret aldığı ve hangi imkanlardan faydalanabileceğinin bilinmediği belirtilirken, Bulgar federasyonunun “Kesinlikle bir ücret aldı” görüşüne yer verildi. Avramova’nın 2016’da Türkiye adına yarışması planlanıyor.

Vramova'nın Katar'ın başkenti Doha'da 3-7 Aralık tarihlerinde düzenlenecek Dünya Kısa Kulvar Şampiyonası'na katılacak Türkiye Yüzme Milli Takımı'nın kafilesinde yer alacağı belirtildi.
Kasım 30, 2014 | 0 yorum |

Plevneliler TBMM'de

29 Kasım 2014 Cumartesi |

Plevne'nin farklı köylerinden vatandaşlar TBMM'yi ziyaret etti. Ankara'da Plevneli grubu karşılayan Türkiye Bulgaristan Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk 'gelen soydaşlarımızı TBMM' de ağırladık. Samimi ortamda sohbet ettiğimiz soydaşlarımızla daha sonra TBMM Genel Kurul Salonu'nu gezdik. Soydaşlarımız Türkiyemizin büyüklüğünden ve gelişmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdiler' dedi. 
Ajans Bg

Kasım 29, 2014 | 0 yorum |

BAŞSİAD'dan Bulgaristan'a iş gezisi



Kocaeli Başiskele Sanayici ve İşadamları Derneği (BAŞSİAD) heyeti Bulgaristan'a iş gezisi düzenledi. Gezi kapsamında Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis'i ziyaret eden BAŞSİAD heyeti, ardından Kırcaali Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nasko Nastev, Kırcaali Müteahhitler Odası Başkanı Cevdet Adem, Kırcaali Ticaret Odası Başkanı Alioşa Sinabov ve Ekonomik Girişimciler Birliği Başkanı Sevdalin Ognyanov'la da bir araya geldi.

BAŞSİAD heyetini bölgedeki yatırım imkanları hakkında bilgi veren Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis, yatırımcı çekmek amacıyla önümüzdeki günlerde işveren örgütleriyle birlikte Türkiye'nin bir çok şehrinde Kırcaali'nin tanıtımını yapacaklarını belirtti.

BAŞSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Barış Arat ise, Bulgaristan’da firmaların Türkiye ile ticaret yapmaya istekli olduğunu belirterek, Kocaeli’nin lojistik avantajını da kullanarak bu ülkeyle daha fazla ticaret yapabileceğini dile getirdi. Arat, BAŞSİAD üyelerinin Bulgaristan’daki işadamlarıyla aynı masada buluşturarak ticaret yapmalarına vesile olacaklarını, ziyaret dahilinde Bulgaristan’daki büyük firmaları da ziyaret ederek yetkilileriyle görüşmeler yapılacağını söyledi.

BAŞSİAD heyetinin Kırcaali'de gerçekleştridiği görüşmelere Türkiye'nin Filibe Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Barış Yeniçeri de katıldı. 

Ajans Bg
Kasım 29, 2014 | 0 yorum |

Başkonsolos Alper Aktaş, Momçilgrad’a resmi ziyarette bulundu

Türkiye Cumhuriyeti Filibe Başkonsolosu Alper Aktaş bugün Momçilgrad (Mestanlı) kasabasını ziyaret ederek, Belediye Başkanı Akif Akif ile görüştü. Diplomat, birkaç ay önce göreve başlamasından sonra ilk defa Momçilgrad’ı resmi ziyarette bulundu. 

Momçilgrad Belediye Başkanı Akif Akif, iş alanında işbirliğin devam etmesini beklediğini kaydetti. Yabancı yatırımlara her türlü kolaylıklar sağlamaya hazır olduklarını belirten Belediye Başkanı, Türk işadamlarının başarılı bir şekilde Momçilgrad’da iş yaptıklarının altını çizdi.

Kendi tarafından Alper Aktaş, Momçilgrad’ın T.C. Filibe Başkonsolosu olarak göreve başlamasından bu yana ilk ziyaret ettiği belediyelerden olduğunu paylaştı. Diplomat, turizm ve tarım alanında fikir projelerinin gerçekleştirilmesi için desteğe hazır olduğunu ifade etti. 

Sayın Aktaş, “Kasabanın gelişimine büyük imkanlar sunacak ve Bulgaristan ile Türkiye arasındaki ikili ilişkileri geliştirme potansiyeline sahip projelere ilişkin fikir ve önerilerinizi bekliyoruz” diye vurguladı. Aktaş, gelecekte ilçeden hayvan üreticileri ve tarım üreticileri için Edirne ve Tekirdağ’da meslektaşlarıyla deneyim alış-verişinde bulunacakları eğitimler düzenlenebileceğini aktardı. 

Momçilgrad Belediyesi temsilcileri, çifte vatandaşlığa sahip Türkiye’de vefat etmiş göçmenlerin, hala buradaki Vatandaşlık Kayıt ve İdari Hizmetler Müdürlüğü’nün (GRAO) kütüklerinden silinmediği sorununa değindiler. Belediye Genel Sekreteri Ceylan Süleyman’ın ifadelerine göre vefat etmiş göçmenlerin varisleri akrabasının ölüm belgesini almak için Türkiye’ye gitmek zorundalar. 

Belediye’nin oturma salonunda gerçekleşen görüşmede HÖH Kırcaali Milletvekili Erdinç Hayrulla, Momçilgrad Meclis üyeleri, aydın kişiler ve vatandaşlar da hazır bulundular. 

Görüşmenin sonunda Akif Akif, Alper Aktaş’a Ulusal Güzel Sanatlar Akademisi’nde eğitim gören 19 yaşındaki Ümügül Sali’nin çizdiği bir manzara tablosunu hediye etti. 

Daha sonra diplomat cuma namazını kılmak üzere kasabada cami ziyareti yaptı. Ardından Mestanlı İlahiyat Lisesi’nin yönetimiyle de görüştü.


Mestanlı Belediyesi
Kasım 29, 2014 | 0 yorum |

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları için rehber hazırlandı

27 Kasım 2014 Perşembe |

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları için Cep Rehberi hazırlandı. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı hazırlanan Cep Rehberine internet üzerinden ulaşabilirsiniz: http://www.ytb.gov.tr/…/yayinlar/rehberler/cep2014rehber.pdf
Kasım 27, 2014 | 0 yorum |

Türk Hava Yolları'na (THY), Bulgaristan'da "İş İlişkilerine Destek Ödülü"

Türk Hava Yolları'na (THY), Bulgaristan'da "İş İlişkilerine Destek Ödülü" verildi.
Bulgaristan’da ekonomi alanındaki geleneksel başarı ödülleri Sofya Ulusal Tarih Müzesi’nde gerçekleştirilen törenle dağıtıldı. THY, ülkenin önde gelen dergilerinden "İkonomika"nın 20'ncisini düzenlediği ödüller kapsamında, "Bölgede İş İlişkilerine Destek Özel Ödülü" aldı.
Bulgaristan Turizm Bakanı Nikolina Angelkova, törende yaptığı konuşmada THY’nin hızlı gelişen bir şirket olarak kaliteli hizmetleri ile Bulgaristan’da turizm sektörüne ve bölgesel iş ilişkilerine büyük katı sağladığını belirtti.
Angelkova, AA’ya yaptığı açıklamada ise Bulgar turistlerin Türkiye’yi sevdiği gibi Türk turistlerin de Bulgaristan’a gösterdikleri ilgiden memnun olduklarını kaydetti. "Turizm sektöründeki ilişkilerimizi daha da geliştirmek üzere vize rejiminde kolaylıklar yapacağız" diyen Angelkova, haftaya Bulgaristan Dışişleri ve İçişleri bakanlıkları uzmanları ile bir araya gelerek, vize rejiminde getirilebilecek kolaylıklar konusunda çalışmalar yapılacağını vurguladı.
Angelkova, "Komşularımız aynı zamanda en iyi ortaklarımızdır. Bulgaristan ve Avrupa Birliği (AB) mevzuatının sağladığı olanaklar kapsamında, AB'nin dış sınırı olarak vize rejiminde uygulanabilecek kolaylıkları biran önce sağlamak istiyoruz. Türk turistlerin kış sezonunda Bulgaristan’a rahatlıkla gelebilmelerini istiyoruz" şeklinde konuştu.
Ödülünü Bakan Angelkova’nın elinden alan THY’nin Bulgaristan Genel Müdürü Cenk Öcal da Bulgaristan’da ve dünyada hizmetlerine güvenen milyonlarca THY müşterisine teşekkür etti. Öcal, THY’nin bu yıl kuruluşunun 30. yıl dönümünü kutladığını da hatırlatarak, Bulgaristan’da yaklaşık 15 yıldır hizmet verdiklerini söyledi.
Öcal, THY’ye verilen bu ödülün başarılarının takdiri anlamına geldiğini de sözlerine ekledi.
Bu arada, İkonomika dergisinin oluşturduğu 33 kişilik jüri, 38 aday şirket arasında seçim yaparak 7 dalda ödül dağıttı.
AA
Kasım 27, 2014 | 0 yorum |

Başmüftülük: 'Tutuklananların arasında kuruma bağlı çalışan imam yok'



Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü, Ulusal Güvenlik Ajansı (DANS) tarafından 4 şehirde IŞİD yanlısı olmakla suçlanan şahıslara karşı gerçekleştirilen operasyonlar sırasında göz altına alınanların arasında Başmüftülüğe bağlı imamların bulunmadığını açıkladı.

Başmüftülükten yapılan yazılı açıklamada, IŞİD'i kınadıkları belirtilerek, Bulgar vatandaşlarından cihat ve halifelik çağrılarına uyulmaması istendi.
Yasaların üstünlüğüne inandıkları ve her kim olursa olsun kişisel amaçları doğrultusunda kanunları çiğnemesi durumunda sorumluluğunu da üstlenmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, güvenlik güçlerine de uyarıda bulunuldu.
Kurumun açıklamasında, operasyonları gerçekleştiren güvenlik birimlerine de çağrıda bulunularak, kamuoyu önünde suçsuz vatandaşları suçlu gibi gösterilmemesi ve korku altında bırakılmamaları istendi.
Bulgaristan'ın güneyindeki Pazarcık, Filibe, Asenovgrad ve Smolyan bölgelerinde 46 adrese baskın düzenleyen güvenlik güçleri, aralarında imamların da bulunduğu çok sayıda Roman asıllı vatandaşı "IŞİD sempatizanı ve antidemokratik ideoloji propagandası" yaptıkları gerekçesiyle göz altına almıştı.
Ajans Bg
Kasım 27, 2014 | 0 yorum |

Avrupa Komisyonu'ndan Bulgaristan'a uyarı

Avrupa Komisyonu, dört alanda Brüksel’in talimatlarına uymayan Bulgaristan’a ceza prosedürleri uygulanabileceğine dair uyarı içeren mektuplar yolladı.
Bulgaristan Ulusal Radyosu’nun (BNR) haberine göre, mektuplarda, Bulgaristan'ın trafik güvenliği, enerji verimliliği, hava kirliliği ve havacılık yönetimi alanlarında önlem alması istendi.

Trafik konulu uyarıda, Bulgaristan’ın aşırı hızı yapan ve alkollü araç kullanan sürücülerle ilgili AB'de kullanılan haberleşme sistemine verimli olarak katılması talep edildi. Aktif haberleşme sistemiyle trafik kurallarını ihlal eden yabancıların cezadan kaçmalarını engellenebiliyor. Komisyon, Bulgaristan gibi bu prosedürü halen yerine getirmeyen Güney Kıbrıs, Lüksemburg ve Slovenya’ya da iki aylık süre tanıdı.

Enerji verimliliği alanında Bulgaristan’a yapılan uyarıda; evlerde, sanayide ve ulaşımda ülkenin tasarruf yapması gerektiği belirtildi.

Komisyon, kükürt dioksit salım miktarının azaltılmasına ilişkin Bulgaristan'ın aldığı önlemler konusunda da somut bilgi talep etti.

Komisyonun mektubunda, kükürt dioksitin solunum yolları ve kalp hastalıklarının oluşmasına neden olduğunu hatırlatıldı.

Bulgaristan, ayrıca Avrupa havacılık kontrol kurallarını çiğneyen şirketlerin denetimi ile ilgili de uyarıldı.
Kasım 27, 2014 | 0 yorum |

Türk kökenli savunma bakan yardımcısı görevinde kalacak

26 Kasım 2014 Çarşamba |

Başbakanı Boyko Borisov, koalisyon ortağı Reformcu Blok (RB) tarafından aday gösterilerek göreve getirilen ancak aşırı sağcı partinin istifasını istediği Türk kökenli Savunma Bakan Yardımcısı Orhan İsmailov’u görevden almayacağını bildirdi.
Borisov, basına yaptığı açıklamada, hükümete dışarıdan destek veren aşırı sağcı Vatansever Cephesi'nin (PF) kendisini köşeye sıkıştırmasına izin vermeyeceğini söyledi. Borisov, "Ülkemizde süren etnik barışın tehdit edilmesine izin vermeyeceğim. Hükümetin düşmesinden kötü olabilecek tek şey etnik bir bunalımın yaşanması olur" dedi.
Başbakan Borisov, İsmailov ile ilgili aldığı kararın kesin olduğunu kaydetti. Savunma Bakanı Nikolay Nençev de daha önce İsmailov’un görevinden alınması için haklı hiçbir gerekçe görmediğini söylemişti.

PF’nin eşbaşkanları Valeri Simeonov ve Krasimir Karakaçanov, Başbakan Borisov’a İsmailov’un görevine son vermesini şart koymuş, aksi halde hükümete verdikleri desteğini çekeceklerini öne sürmüştü. İsmailov’un RB’de yer alan Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (NPSD) tarafından bakan yardımcısı adayı gösterildiğini, bu partinin Türkiye yanlısı olduğunu öne sürmüştü.
PF eşbaşkanı Simeonov, başbakanın kararından dolayı hayal kırıklığına uğradığını, bu durumda koalisyon hükümete verdikleri desteğini geri çektiklerini bildirdi.
Bulgaristan'da hükümetin ayakta kalabilmesi için 240 üyelik parlamentoda en az 121 milletvekilinin desteğine ihtiyacı bulunuyor. Borisov'un GERB partisi, RB ve hükümete tek bakanla katılan ABV’nin toplam milletvekili sayısı 118 olduğu için koalisyona dışarıdan destek veren 19 kişilik PF grubu kilit rol oynuyordu.
- Diğer partilerden hükümete destek -
PF’nin desteğini çekmesi durumunda hükümetin durumu kritik gibi görünse de siyasi gözlemciler parlamentoda temsil edilen 8 siyasi parti ve oluşumun hiçbirinin erken seçim istemediğini belirtiyor. 14 milletvekili bulunan Demokratik Bulgaristan Merkezi (BDZ) bugün hükümete destek vermek üzere görüşmelere hazır olduğunu bildirdi. 
Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu muhalefetteki Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi de PF’nin iktidar dışında kalması durumunda 38 milletvekili ile hükümete koşulsuz destek vermeye hazır olduğun bildirmişti. Hükümet, kendisine verilecek destek konusundaki ilk sınavını 2015 yılı bütçesi ile ilgili parlamentoda yapılacak oylamada verecek.
Başbakan Boyko Borisov’un hükümeti 7 Kasım'da göreve başlamıştı.
AA
Kasım 26, 2014 | 0 yorum |

Pazarcık Roman mahallesinde 'radikal İslam' operasyonu

25 Kasım 2014 Salı |

Ahmed Musa
Güvenlik güçleri, ülkenin güneyinde bulunan Pazarcık şehrindeki Roman mahallesinde radikal İslam operasyonu düzenleyerek, mahalledeki Ebu Bekir Camisi'nde arama yaptı. Pazarcık'daki 'İztok' Roman mahallesindeki Ebu Bekir Camisi'nin önüne 100'e yakın mahalle sakinin toplandığı bildirildi. 
Operasyon sırasında daha önce 'antidemokratik ideoloji propagandası' yaptığı gerekçesiyle yargılanan imam Ahmed Musa'nın göz altına alındığı haber verildi. Geçtiğimiz aylarda 'İztok' semtinin bir çok yerine arapça IŞİD yazıları yazılmıştı.
 
Ajans Bg
Ebu Bekir Camisi
Kasım 25, 2014 | 0 yorum |

İstanbul'daki Bulgarların vakıf malları

23 Kasım 2014 Pazar |

Dışişleri Bakanı Daniel Mitov, Türkiye'nin İstanbul'daki Bulgarlara ait vakıf mallarının restorasyonu ve bakımı için yaptığı finansal katkıyı takdir ettiklerini belirtti.

Mitov, İstanbul'daki Bulgar Ortodoks Eksarhlığı Vakfı Başkanı Vasil Liaze ile görüştü.
 İstanbul'daki Bulgarların çağdaş Bulgaristan'ın kuruluşunda tarihi ve kültürel açıdan büyük önem taşıdığını belirten Bakan Mitov, İstanbul ve Edirne'deki Bulgar toplumunun kenetlenmesi yönündeki Bulgar Ortodoks Eksarhlığı'nın katkısına dikkat çekti.
Bulgar kiliselerindeki ayinlerin Bulgarca yapılmasının önemini vurgulayan Mitov, İstanbul'daki Bulgarlara ait vakıf mallarının restorasyonu ve bakımı için Türkiye'nin yaptığı finansal katkıyı takdir ettiklerini belirtti.
İstanbul'daki Bulgarlara ait vakıf mallarının iadesi için ülkesinin destek olmayı sürdüreceğini söyleyen Mitov, Bulgaristan ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin çok iyi düzeyde olduğunu ifade etti.
Öte yandan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Demir Kilise olarak bilinen İstanbul'daki Bulgar Sveti Stefan Kilisesi'nin ve Ekzarhlık binasının tamirlerinin tamamlanmasıyla kültürel ve dini açıdan önemli merkezler olarak faaliyetlerine devam edeceği kaydedildi.
AA
Kasım 23, 2014 | 0 yorum |

Azis, Bursa'da

Bursa Suare'de sahne alan Bulgaristan'ın sansasyonel süperstarı Azis, dans ve sahne şovlarıyla Bursalılara unutulmaz bir gece yaşattı.
Bulgaristan'ın sansasyonel süperstarı Azis, iddialı sahne şovu ile Bursa Suare'de sahne aldı. Yoğun ilginin olduğu konserde hareketli şarkılar seslendiren Azis'i dinlemeye gelen hayranları, dansçı kızlarla fotoğraf çekmek için birbirleriyle yarıştı. Gece yarısı sahneye çıkan Azis, yaklaşık 3 saat boyunca Bursalıları coşturdu.
Kasım 23, 2014 | 0 yorum |

Göçmen Konutları'nın sakinlerinden imam hatip lisesi eylemi

Başakşehir'de vatan Göçmen Konutları'nda oturanlar, site içerisindeki parka imam hatip lisesi yapılacağını iddia ederek eylem yaptı.

Başakşehir'de çoğunlukla Bulgaristan göçmenlerinin oturduğu Vatan Göçmen Konutları'nda bulunan parkın etrafı geçtiğimiz perşembe günü metal plakalarla kapatıldı. Burada imam hatip lisesi yapılacağını öne süren site sakinleri parkın önünde saat 13.00'de toplandı. Rumeli Balkan Türkleri Federasyonu Kurucu Başkanı Özcan Pehlivanoğlu ile MHP ve CHP ilçe teşkilatlarından bazı üyeler eyleme destek verdi.
"SİTE SAKİNLERİ, PARKLARININ YIKILMASINI İSTEMİYOR"
Yapılan basın açıklamasında, şöyle denildi:
 "Site içerisindeki yeşil alanları bir çoğunu kendi imkanlarıyla oluşturan site sakinleri, zevkle vakit geçirdikleri ve tek nefes alabildikleri alan olan parklarının yıkılmasını istemiyor. Bildiğiniz gibi bu site yapımı için tahsis edilen arsa bir bütündür ve bölünemez. Ortak alanlar da sitede mülk sahibi olan maliklere aittir. Zaten mevcut bir okulu bulunan bu sitenin, merkezindeki bu park nasıl oluyor da tekrar eğitim alanı olarak tahsis ediliyor? Üstelik site sakinlerinin haberi ve bilgisi dışındı. Yetkililere soruyoruz; Dolgu toprak alanının zemin etüd çalışması yapıldı mı? Sitenin tamamı yapı rezerv alanına alınmışsa buraya nasıl inşaat ruhsatı verildi? ve gerçekten verilen bir yapı ruhsatı var mı? Bu ruhsat kime ne şartlarda verildi? Büyükşehir Belediyesi'ne ait park alanı neden ve nasıl bu kadar kolay bir şekilde devredildi ve imara açıldı? İmara gerçekten açıldı mı? Tabela koymadan sitenin parkını kapatan ve inşaat çalışmalarına başlayan bu firma kimdir, ihaleyi nasıl almıştır? Site sakinleri olarak belediyeden neden bize bir açıklama yapılmadı?"
"GÖRÜYORSUNUZ İSTANBUL'U BETON CEHENNEMİNE ÇEVİRDİLER"
Rumeli Balkan Türkleri Federasyonu Kurucu Başkanı Özcan Pehlivanoğlu da şunları söyledi:
"Bulgaristan Türkleri olarak bizim önce kendi gerçeklerimizle yüzleşmemiz lazım. Bu sorun sizin sorununuz değil hepimizin sorunudur. Bugün burada yeşil alanı gasp ediyorlar. Yeşil alan katilleri var. Bu mesele bir parti ve siyaset meselesi değil, bir vatandaşlık meselesidir. Bir hak arama meselesidir. Görüyorsunuz İstanbul'u beton cehennemine çevirdiler. Her buldukları yere bir bina dikiyorlar. Çocuklarımıza böyle taşlardan oluşmuş bir şehir mi miras bırakacağız? Böyle bir miras bırakmayacaksak bu yeşil alan katilleriyle ve din istismarcılarıyla mutlaka mücadele etmemiz lazım. Buraya yüce dinimiz islamı istismar edip imam 'hatip lisesi yapmak istiyoruz' diye el koyuyorlar. Memleketimizin her tarafı imam hatip lisesine döndü Normal liselerde de din eğitimi verilebilir. Milli eğitim sisteminde her vatandaşımızın inancına, mezhebine kendi yoluna göre eğitebilir. Ama neden imam hatip lisesini bahane ederek yüce dinimiz İslam'ı bahane ederek böyle yerleri betonlaştırmaya çalışıyorsun? Başka yer mi kalmadı bu İstanbul'da?"
Kasım 23, 2014 | 0 yorum |

"Pomaklar sadece Pomaktır"

Türkiye'de başlatılan demokratik açılım süreciyle birlikte ülkede yaşayan Pomaklar, çok sayıda Pomak kültür dernekleri kurdu. Geçtiğimiz Mayıs ayında söz konusu dernekler, Pomak Dernekleri Federasyonu (PODEF) çatısı altında birleşti. PODEF üyesi dernekler, dilleri, kültürleri ve geçmişleri ile ilgili çalışmalar yürütüp, Balkan ülkelerinde yaşayan diğer Pomaklarla ilişkilerini geliştirme yönünde adımlar attı.
Türkiye'deki Pomakların kültürel ilişkilerini geliştirmek istediği ülkelerden biri de Bulgaristan. Ancak son günlerde Bulgaristan'daki Pomaklar, Türkiye'deki derneklerin kendileri için "Pomak Türkleri" tanımlamasında bulunmalarından rahatsız oldu.
Sivil toplum örgütü niteliğindeki Avrupa Pomak Enstitüsü, PODEF'in Türkiye'de milliyetçi kesimin güdümünde olduğunu iddia ederek bu durumun kendilerini son derece rahatsız ettiğini açıkladı. Avrupa Pomak Enstitüsü Başkanı Efrem Mollov,  Türkiye'deki Pomak derneklerinin yöneticilerini Pomakları asimilasyona uğratma çabası içinde olmakla suçladı. 

Efrem Mollov, Gazeteci Nahit Doğu'ya 'sadece Pomak' olduklarını söyledi.
Avrupa Pomak Enstitüsü Başkanı Mollov, Türkiye'deki Pomak derneklerinin MHP'ye yakın milliyetçi çevrelerin etkisinde kaldığını savundu. Bu çevrelerin de Bulgaristan'daki Pomakları "Pomak Türkleri" olarak adlandırdıklarını belirten Mollov, Pomakların "Pomak Türkleri" veya Bulgaristan'ın resmi görüşündekí gibi "Bulgar Müslümanları" olmadığını, sadece Pomak olduklarını ifade etti.

"Türkiye, Pomakları etnik grup olarak tanısın"

"Biz Türk devletine hiçbir zaman sorun çıkarmadık. Tam tersi, yardım ettik. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması için 350 bin Pomak can verdi. Atatürk zamanında Türk devletinin mali desteğe ihtiyacı olduğu dönemlerde Balkanlar'daki büyük Pomak sülaleleri para toplayıp Türkiye'ye gönderdi. Paki, biz Türk devletine, Türk halkına ve Türk siyasetine sorun çıkarmazken, Türkiye'de devletin içinde olan belirli çevreler Pomaklara karşı neden çalışıyor. Pomaklar, Bulgaristan'da ve Yunanistan'da olduğu gibi asimilasyona tabi tutulmak istemiyor. Türkiye, orada yaşayan Pomakları etnik grup olarak tanımalı. Düşünebiliyor musunuz Avrupa'da ve Bulgaristan'da Pomakları etnik grup olarak tanınırsa ve Türkiye'de tanınmazsa ne duruma düşülecek".

Türkiye'nin AB üyeliği görüşmeleri çerçevesinde Ankara'nın elinde Pomak konusunun büyük bir koz olduğunu iddia eden Mollov, Pomakları etnik grup olarak tanıyarak Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden daha demokratik olduğunu gösterebileceğini savundu.

Bulgaristan'ın Pomak sorununun merkezini Türkiye'ye taşımak istediğini söyleyen Mollov, bu amaçla Bulgar istihbaratının Türkiye'deki bazı sivil toplum örgütleri aracılığıyla da PODEF üyesi Pomak derneklerini yönlendirmeye çalıştığını ve iki ülkede yaşayan Pomaklar arasında gerginlik yaratmak istendiğini ifade etti. 

Bir Pomağın kendisini Türk veya Bulgar olarak görmek istediğinde buna saygı duyduklarını kaydeden Mollov, birilerinin Pomakları herhangi bir etnik gruba ait olarak göstermelerine karşı olduklarını ve asimilasyonu kabul edemeyeceklerini dile getirdi. Mollov, Türkiye'deki Pomaklara tavsiyede bulunarak devletin Pomakları ayrı bir etnik grup olarak tanıması için çalışmalarda bulunmalarını tavsiye etti.

Mollov, Bulgaristan'da yaklaşık bir milyon Pomağın yaşadığını, bunlardan yarısının kendisini Bulgar, diğer yarısının ise Pomak olarak tanımladığını belirtti. 

"Pomak Türkleri ifadesi yanlış"

PODEF Başkanı Bayram Erat, Bulgaristan'da ve Türkiye'deki Pomaklar arasında sorun olmadığını, yanlış anlama olduğunu ve birilerinin de bunu sağladığını belirtti.

Bayram Erat: "Türkiye'de 25 ilde 2.5 milyon Pomak yaşıyor. Balkan ülkelerindeki diğer Pomaklarla aynı soydan geliyor, aynı dili konuşuyor, aynı kültürü yaşıyoruz ve kardeşiz. Pomaklar her yerde Pomaktır. Pomak Türkleri ifadesi yanlıştır. PODEF'in böyle bir söylemi yoktur, hiçbir zaman da olmamıştır. Federasyonumuzun yedi üye derneği vardır, sadece bir derneğin ünvanında bu Pomak Türkleri ifadesi geçmektedir. Bu da düzeltilecektir. Bizler Türkiye de yaşayan Pomaklarız. Türkiyeli Pomaklar diyebiliriz. Benim anadilim Pomakça. Türkçeyi ilkokulda öğrendim. Pomaklık için herkesin şahsi ve farklı fikirleri olabilir. Biz Türkiye'de yaşıyoruz, ülkemizi seviyoruz ve resmi dilimiz de Türkçedir. Vatanın bütünlüğünü savunuyoruz".

PODEF üyesi Biga Pomak Derneği Başkanı İrfan Çinar ise Bulgaristan'daki Pomakların rahatsızliık duyduğu "Pomak Türkleri" ifadesinin Türkiye'de yaşayan Pomaklar anlamında kullanıldığını, Bulgaristan'da ve Türkiye'de yaşayan Pomakların arasında hiçbir farkın bulunmadığını söyledi. Çinar, "İki ülkedeki Pomaklar aynı soylardan geliyor" dedi.

Bulgaristan, Yunanistan, Kosova, Arnavutluk, Makedonya ve Türkiye'de yaşayan Pomakların sayısı tam olarak bilinmiyor. Bulundukları alti Balkan ülkesinde de çeşitli sorunları var. Bulgaristan'da yaşayan Pomakların son yıllarda uluslararası arenada etnik grup olarak tanınmaları yönünde girişimleri ise devam ediyor.

Nahit Doğu
Kasım 23, 2014 | 0 yorum |

Osmangazi ve Kırcaali Belediyeleri 5 bin kişiye Aşure dağıttı

22 Kasım 2014 Cumartesi |

Kırcaali Belediyesi ile kardeş belediye Bursa Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen geleneksel Aşure Günü'nde, 5 bin kişiye aşure yemeği dağıtıldı. 

İki kardeş belediyenin katkılarıyla dokuzuncu yıl düzenlenen aşure dağıtımına, Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis ile Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar katıldı.

Kazanların başına geçerek Müslüman ve Hristiyanlara aşure dağıtan iki belediye başkanı, geleneksel kardeş belediyeler arasındaki işbirliğinin süreceğini belirtti.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, bir arada olmanın güzelliği Kırcaali'de yaşandığını kaydederek, "Kırcaali barış ve kardeşlik şehridir. Bugün burada Müslüman var, Hristiyan var. Aşuredeki gibi bir arada olmanın güzelliğini burada yaşıyoruz. Bu güzelliği dünyaya örnek olarak gösteriyoruz. İstiyoruz ki, yaptığımız bu çalışma insanlık adına, bariş adına örnek olsun. Çok şükür bu güzellik bugün Balkanlar'da hakim" dedi.
Mustafa Dündar, aşure dağıtımı etkinliğini izleyen Kırcaalili gazetecileri üç günlük çalışma gezisi için Bursa'ya davet etti.
Kırcaali Belediye başkanı Hasan Azis, bu yıl dokuzuncu defa Aşure Günü yaptıklarını söyledi. Azis, her yıl 5 bin kişiye aşure dağıttıklarını ifade ederek, Kırcaali'de aşurenin kardeşlik anlamı taşıdığını ve Aşure Günü'ne Türklerin yanı sıra Bulgarların da katıldıklarını kaydetti.
Kırcaali'de düzenlenen ve geleneksel hale gelen Aşure Günü'ne Türkiye'nin Filibe Başkonsolosu Alper Aktaş, Kırcaali Bölge Müftüsü Beyhan Mehmed, Kırcaali Kilisesi Papazı Petır Garena, milletvekilleri ve çok sayıda Kırcaalili katıldı. 
Ajans Bg 


Kasım 22, 2014 | 0 yorum |

Büyükelçi Gökçe'den Varna'da ikili ilişkiler konferansı

21 Kasım 2014 Cuma |



Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe, Varna Belediyesi salonunda Bulgaristan-Türkiye ilişkileri hakkında çok değerli ve bilgi verici İngilizce ve Türkçe sunum yaptı. Kürsüye çıkınca tüm katılımcılara Bulgarca "merhaba, iyi akşamlar, nasılsınız" demesi herkesi çok etkiledi. Bulgaristan- Türkieye komşu ilişkileri, Bulgaristan- Türkiye sınırında tel örgü, doğudan gelen kaçak mülteciler, enerji üretimi, ekonomi, ticaret ve her iki ülkeyi ve Avrupa ülkelerini kapsayan ilişkileri içeren konulara değindi. Daha sonra dinleyicilere sözü verdi. Bulgaristan yerli ve milli medyaları, farklı meslek ve kültür, siyasi, eğitim ve sosyal kurumları yönetici ve temsilcileri, salonda yer alan farklı mesleklerden ve Almanya'dan katılan misafirlerin surularına cevaplar verdi. Katılan misafirlerin arasında Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosu Niyazi Evren Akyol da yer aldı. 

Nurten Remzí
Kasım 21, 2014 | 0 yorum |

Bulgaristan'da ilk Galatasaray taraftar kulübü kuruluyor

20 Kasım 2014 Perşembe |

Galatasaray'ın Sofya'da taraftar kulübü kuruluyor. Bulgaristanlı taraftarlar, başkent Sofya'nın Studentski Grad semtinde kulüb merkezi kiralayarak kurucu seçimine geçti ancak Facebook üzerinden yapılan seçim soru işaretleri doğurdu. 'Galatasaray Fan Group Sofia Bulgaria' adında Facebook'ta kapalı grup oluşturan kurucular, kendi aralarında taraftar kulübünün resmi kurucuları için anket düzenledi. 
KAPALI GRUPTA KURCUCU SEÇİMİ 
Grubun kapalı olması nedeniyle anketin sağlıklı sonuç vermesi beklenmiyor. 176 üyesi bulunan söz konusu Facebook grubuna kim daha çok tanıdığını ve arkadaşını eklediyse anketin kazananı olarak çıkması kaçınılmaz görünüyor. 
Bu durum kurucu seçiminde tüm adaylara eşitlik sağlanmadığını gösteriyor. 
Ajans Bg
Kasım 20, 2014 | 0 yorum |

Bulgaristan’da eğitim gören öğrenciler için THY’nin indirimli bilet

THY, Sofya-İstanbul gidiş dönüş bilet ücretinde öğrencilere 217 Avrodan 122 Avroya indirime gitti. İndirimli tarife deneme amacıyla bu aşamada 31 Aralık 2014 tarihine kadar, biletlerin kullanım süresi ise 31 Mart 2015 tarihine kadar geçerli olacak. Ayrıntılı bilgiye THY bürolarından alınabilir.
Kasım 20, 2014 | 0 yorum |

10 dakikalık Türkçeye tahammülsüzlük

Bulgaristan'daki yeni hükümete dışarıdan destek veren aşırı milliyetçi Vatansever Cephesi, devlet televizyonundaki 10 dakikalık Türkçe haber bültenini kaldırmak için çabalıyor.
Avrupa Birliği üyesi Bulgaristan'da, devlet televizyonu BNT1'deki sembolik anlamı olan 10 dakikalık Türkçe haber bülteninin kaldırılması talebi tepkiyle karşılandı.

Aşırı milliyetçi Vatansever Cephe'nin (PF) bu girişimine, başta Türk toplumu olmak üzere farklı çevreler tepki gösterdi.

Eğitim ve Bilim Bakanı Todor Tanev, bu tutumu "aşağılık kompleksi" olarak nitelerken, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), daha kapsamlı olması gerekirken kaldırılmaya çalışılan bültenin Türkler için geri adım atılmayacak bir hak olduğunu vurguluyor.

Ekonomik istikrarsızlık, hayat pahalılığı, yolsuzluk ve kötü yönetim gibi çeşitli nedenlerden geniş katılımlı protestoların yaşandığı Bulgaristan'da son bir buçuk yılda iki kere erken seçime gidildi. 5 Ekim'de yapılan erken seçimlerin ardından Boyko Borisov'un başkanlığında kurulan koalisyon, 7 Kasım'da güvenoyu alarak göreve başladı ancak ülkede siyasi istikrar yeni hükümetle de tam anlamıyla sağlanmış değil.

İşsizlik, ekonomik istikrarsızlık, bankacılık krizi, yüksek enerji fiyatları ve yabancı düşmanlığı gibi konularla başa çıkmaya çalışan ülkede, Bulgaristan Ulusal Televizyonu'ndaki (BNT 1) Türkçe bültenin yayından kaldırılması tartışması, nüfusun yaklaşık yüzde 10'nundan fazlasının Türkçe konuştuğu ülkede tepkilere neden oldu.

Tartışmalara konu olan bülten, yerel saatle 16.10'da başlıyor ve yaklaşık 10 dakika sürüyor. HÖH'ün girişimleriyle 15 yıl önce yayın hayatına başlayan bülten, ülkedeki Türk toplumu açısından sembolik anlam taşıyor.

HÜKÜMET DESTEK ŞARTI, TÜRKÇENİN KALDIRILMASI!

Koalisyon hükümetine dışarıdan destek veren aşırı milliyetçi PF'nin lideri Valeri Simeonov, basında çıkan "hükümete destek vermelerinin karşılığı olarak Türkçe haberlerin kaldırılmasını istedikleri" iddialarını, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede doğruladı.

Simenov, "Bizce BNT'de sadece anayasanın resmi dil olarak tanımladığı Bulgarca kullanılabilir" diyerek, Türkçe bilmeyen Bulgarların durumdan rahatsız olduklarını ileri sürdü. Haberlerin Türkçe konuşmayan vatandaşların Türkçe konuşanlara karşı olumsuz tavır almalarına ve "milletin bölünmesine" neden olduğunu öne süren Simenov, "Sorunun ortadan kaldırılması için Türkçe haberlerin yayından kaldırılmasını teklif ediyor, bu teklifimize diğer partilerden destek arıyoruz" diye konuştu.

Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) partisinin, Reformcu Blok (RB) ve Bulgaristan'ın Yeniden Doğuşu İçin Alernatif (ABV) ile 7 Kasım'da kurduğu koalisyon hükümetinin ayakta kalabilmesi için 240 üyeli parlamentoda en az 121 milletvekilinin desteği gerekli.

GERB, RB ve hükümete tek bakanla katılan ABV'nin toplam milletvekili sayısı 118 olduğu için koalisyona 19 milletvekiliyle dışarıdan destek veren aşırı milliyetçi PF kilit rol oynuyor. Öte yandan, parti içi sorunlar nedeniyle zor günler geçiren RB'nin parçalanma ihtimaline işaret eden siyasi gözlemciler, hükümetin PF'ye çok daha bağımlı hale gelebileceğine dikkati çekiyor.

AKSİNE BÜLTENİN SÜRESİ UZATILMALI

HÖH milletvekili Çetin Kazak da konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce de benzer çabalara şahit olduklarını hatırlattı. "Daha önce olduğu gibi bu kez de tavrımız açık ve nettir. Bu haberler azınlıkların temel bir hakkıdır" diyen Kazak, bültenin, Ulusal Azınlıkların Korunmasıyla ilgili çerçeve sözleşmesine istinaden elde edilen bir hak olduğunu, kazanılmış bu hakkı Bulgar yasalarının da desteklediğini vurguladı.

Kanunların kendilerine verdiği hakkı "çiğnetmeyeceklerini" belirten Kazak, tersine, Türkçe bültenin daha uzun ve kapsamlı olması gerektiğini dile getirdi.

DİLDEN KORKAN DİNDEN DE KORKAR

Eğitim ve Bilim Bakanı Prof. Todor Tanev de söz konusu hareketin Bulgaristan'ın gelişimi açısından oldukça zararlı olduğuna işaret etti. Tanev, "Bir aşağılık kompleksi, geçmişe dayandırılan bu zihniyet, geleceğin inşası için iyi bir malzeme değil" ifadesini kullandı.

"Biz yan yana olan değil, iç içe geçmiş iki topluluğuz. Böyle de yaşamayı biliriz" diyen Tanev, şöyle devam etti:

"Dillerden korkan dinlerden de korkar. Ben daha huzur dolu bir dünyayı görmek isterim. O da siyasi bariyerleri kaldırdığımızda gerçek olacak. Ortak kültürümüzün ve geleceğimizin kapılarını açtığımızda gerçek olacak. Bulgarcada bir çok Türkçe deyim kullanırız. O deyimler İngilizceye zor çevrilir ancak biz onları rahat anlarız. Tanrı Türk halkını korusun."

Buna karşılık, Türkçe haber bülteninin kaldırılmasına dair Bulgaristan Ulusal Radyosu'na mülakat veren yeni hükümetin soydaş kökenli Kültür Bakanı Vejdi Raşidov'un, "bültenin kaldırılmasına itiraz etmediği ve aynı haberlerin başka bir dilde tekrar okunmasına gerek olmadığı" yönündeki beyanları, soydaş toplumunda büyük bir hayal kırıklığı yarattı.

AB STANDARTLARINI KARŞILAMIYOR

Ülkedeki milliyetçi çevreler tarafından sık sık gündeme getirilen Türkçe bültenin kaldırılması konusu, Elektronik Medya Düzenleme Kurulu (SEM) üyelerinin de tepkisini çekti.

SEM üyesi Mariya Stoyanova, Türkçe bültene ilişkin tartışmaları, bazı siyasetçiler tarafından durmadan tekrar edilen eski bir şarkıya benzetti.

Başladığından beri formatı değişmeyen bültenin varlığının değil, formatının tartışılabileceğine işaret eden Stoyanova, "Ancak bu sorunu politikacıların değil, bizim gibi mesleğin uzmanlarının tartışması gerekir" diye konuştu.

Bulgarca haber dairesi tarafından hazırlanan içeriğin, mekanik bir Türkçe çeviri ile sunulmasının haberin misyonuna ters olduğuna dikkati çeken Stoyanova, diğer bir AB ülkesi Avusturya'da Slovak ve Hırvat azınlıklara yönelik programlarda örf, adet ve geleneklere ait unsurlara rahatça yer verildiğini hatırlattı.

Türk toplumunun BNT 1 haberlerinde "kendini göremediğini" söyleyen Stoyanova, Türkçe haber masasında çalışan gazetecilerin genel haber dairesine entegre edilerek haber üretiminde daha aktif rol alabileceklerini, böylelikle daha verimli çalışabileceklerini belirtti. Stoyanova, "Bu skandala ne Bulgarların ne de Türklerin ihtiyacı var. Komşuluk ilişkilerimizin de buna ihtiyacı yok. Gerginliği biraz düşürüp, konuyu rahatlıkla görüşebiliriz. Türkçe haberler meselesi milletimizi bölmemelidir" diye konuştu.

Tutarsız politikaları sebebiyle oy kaybeden ATAKA (Atak) Partisi, seçim barajını kıl payı geçerek meclise girmesinin ardından, Türkçe haberlerin yasaklanmasını teklifini de içeren yasa tasarısı paketini meclise sunmuştu.

Koalisyon hükümetinin küçük ortağı olan sağcı Reformcu Blok üyelerinden Hürriyet ve Şeref Halk Partisi lideri Korman İsmailov ise PF'nin getirdiği teklifin "net olarak" açıklanmadığını belirterek, "Söz konusu olan Türkçe haberlerin yayından kaldırılması ise biz buna kesinlikle karşı oluruz" demişti.

AB'ye 2007'de üye olan Bulgaristan'da, yasalar azınlıklara kendi dillerinde yayın yapma hakkı tanımış olmasına rağmen Türkçe dışında bir dilde haber yayını yapılmıyor.

Avrupa Birliği'nin en fakir ülkesi olan Bulgaristan, Uluslararası Şeffaflık Örgütü raporlarına göre, Yunanistan'dan sonra yolsuzluğun en yaygın olduğu AB ülkesi konumunda. Kişi başına düşen milli gelirin 12 bin avro olduğu ülkede işsizlik oranı ise yüzde 13'ün üzerinde.
Kasım 20, 2014 | 0 yorum |

Hükümette çatlak

18 Kasım 2014 Salı |

7 Kasım'da göreve başlayan ve hassas dengelere dayanan yeni koalisyon hükümetinde ilk çatlak oluştu.

Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) partisinin sağcı Reformcu Blok (RB) ve solcu Bulgaristan’ın Yeniden Doğuşu İçin Alernatif (ABV) ile kurduğu koalisyon hükümetine dışarıdan destek veren aşırı milliyetçi ve ırkçı Vatansever Cephesi (PF) hükümete desteğini çekebileceğini bildirdi.

PF lideri Valeri Simeonov, hükümetteki tek Türk kökenli isim olan Savunma Bakan Yardımcısı Orhan İsmailov’un atamasının iptalini istediklerini açıkladı. Bulgaristan ulusal televizyonuna konuşan Simeonov, PF’nin Siyasi Kurul toplantısında İsmailov’un atanmasının geri alınması için hükümete tanıyacakları süreyi belirleyeceklerini söyledi.

Simeonov, "Ohan İsmailov alınmazsa hükümete verdiğimiz desteği çekebiliriz" dedi.

Orhan İsmailov, beş partiden oluşan RB tarafından Savunma Bakan Yardımcısı adayı gösterilmişti. Başbakan Boyko Borisov, seçim öncesinde hükümet kurması durumunda Türk ve Müslüman kökenli 10 bakan yardımcısına yer vereceğini bildirmiş ancak bunu yapmamıştı.

Bulgaristan hükümetinin ayakta kalabilmesi için 240 üyelik parlamentoda en az 121 milletvekilinin desteğine ihtiyaç bulunuyor. GERB, RB ve hükümete tek bakanla katılan ABV’nin toplam milletvekili sayısı 118 olduğu için koalisyona dışarıdan destek veren 19 kişilik PF grubu kilit rol oynuyor.

İç skandallara sarsılan ve üye partilerin liderlerini aynı masaya oturtamayan 23 milletvekiline sahip RB’nin parçalanma riskini de göz önünde bulunduran siyasi gözlemciler, bu ortamda PF’nin verdiği kritik desteğinin değerine vurgu yapıyor.


AA
Kasım 18, 2014 | 0 yorum |

Büyükelçi Gökçe: "Karşılıklı alış-veriş hacmini artırmanın yolu sınırımıza tel örgü çekmek değil"

Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ticaretin kolaylıkla 10 milyar dolara çıkabileceğini ancak bunun yolunun sınıra tel örgü çekmek bulunmadığı belirtti.

Büyükelçi Gökçe, Bulgaristan ulusal televizyonu BNT’ye yapmış olduğu açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkileri gözden geçirildi. Gökçe, Bulgaristan'ın 25 senelik demokratik döneminde gelişen ikili ekonomik ve ticari ilişkilerinin yanında kültür ve turizm alanında pozitif gelişmeler bulunduğunu, yatırımların arttığını bildirdi.

Karşılıklı alış-veriş hacminin beş milyar dolara ulaştığını, birkaç yıl içinde rahatlıkla 10 milyar dolara ulaşabileceğini vurgulayan Gökçe, " Şayet bunun yolu sınıra tel örgü çekmek değil" diye belirtti.

Bulgaristan-Türkiye sınırının bir bölümünde 30 kilometrelik tel örgü çekildiğini anımsatan Gökçe, bunun Bulgaristan tarafından yapımı hususunda önceki sene yürütülen görüşmelere bizzat katıldığını belirtti. Süleyman Gökçe, şu şekilde açıkladı:

"Çitin sınırlı bir kısımda olması ve kalıcı olmaması koşulu ile Türkiye bunu itiraf etti. Bulgaristan'ın tüm sınırına çit çekileceğine dair bir hoşgörü yoktu. Bir hafta evvel Berlin Duvarı'nın yıkılışının 25. sene dönümü kutlandı. 2014 senesinde iki ülke arasında çit çekerek, duvar örerek değil, işbirliği yaparak ilişkiler gelişir."

Büyükelçi Gökçe, Bulgaristan'da bulunan bazı iddiaların aksine iki ülke arasındaki sınırın Türkiye tarafından ülkeye teröristlerin girmediğinin de altını çizdi.

AA
Kasım 18, 2014 | 0 yorum |

Bulgaristan'ın tek İslami kitaplar satan mağazası Kırcaali'de açıldı

17 Kasım 2014 Pazartesi |

Bulgaristan'ın tek İslami kitaplar satan mağazası Türklerin en yoğun yaşadığı Kırcaali şehrinde açıldı.

İslami yayınların satılacağı kitabevinin açılışına katılan Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Mustafa Hacı, okumanın önemine dikkati çekerek "Bizim dinimiz oku ile başlayan bir dindir. Biz okumayı seviyoruz” dedi.

Kırcaali Bölge Müftüsü Beyhan Mehmed ise hayatının en mutlu günlerinden birini yaşadığını ifade ederek, açılış yapılan kitap mağazasında Başmüftülük tarafından yayınlanan 80'e yakın çeviri ve kuruma bağlı çalışan din adamlarının yazdığı kitapların satılacağını belirtti.

Beyhan Mehmed "Allah ile kulu arasındaki münasebeti şüphesiz ki ilim ile oluşturacağız. Bundan dolayı da yüce Allah hiçbir zaman insanı yalnız bırakmamış, kitap göndermiş, peygamber göndermiş" dedi.

Ülkenin ilk İslami kitaplar satan kitabevinin açılışına bölge müftüleri, milletvekilleri ve çok sayıda Kırcaalili katıldı.

Nüfusu 7,3 milyon olan Bulgaristan'da 1,5 milyon Türk ve Müslüman yaşıyor.

AA
Kasım 17, 2014 | 0 yorum |

Maliye Bakanlığı 2,25 milyar avro dış borç arıyor

Bulgaristan Maliye Bakanlığı'nın 4,5 milyar leva (2,25 milyar avro) tutarında yeni dış borç aradığı açıklandı.
Bulgaristan Ulusal Radyosu (BNR), yeni borçlanmanın iç ve dış kaynaklara dayandırılacağını duyurdu.
Bütçede yeniden düzenleme taslağı 7 Kasım'a kadar iktidarda bulunan eski geçici hükümetin maliye bakanlığı tarafından hazırlanmıştı. Parlamentoda yarın görüşmeleri yapılacak tasarının henüz onaylanmaması nedeniyle Başbakan Boyko Borisov Hükümeti'nin borç için hangi bankalarla görüştüğü belirtilmedi. Maliye Bakanı Vladislav Goranov, alınacak borcun 1,5 milyar avroya yakın bölümünün yabancı bankalardan çekileceğini kaydetmişti. Araştırılan diğer kaynaklar arasında devlet iç borçlanma senetlerinin de yer aldığı tahmin ediliyor.
Yıl sonuna kadar alınması gereken söz konusu borcun bir kısmı, iflas eden ve ülkenin 4. en büyük finansal kuruluşu Korporatif Ticaret Bankası'nın (KTB) mudilerine ödeme için kullanılacak. Mevzuata göre banka iflaslarında devlet, kişi başı 100 bin avroya kadar olan borçları karşılıyor.
AA
Kasım 17, 2014 | 0 yorum |

Hüseyin Hafızov: 'Manipülasyonla susturmaya çalışıyorlar'

14 Kasım 2014 Cuma |


Milletvekili Hüseyin Hafızov'un, diğer HÖH milletvekillerinden farklı olarak, savunduğu görüşler nedeniyle kendisine karşı Bulgar medyasında karalama kampanyası başlatıldı. 
Bulgaristan'da yazılı ve görsel medya kuruluşları Hüseyin Hafızov'un sözlerini Türkçe'den tamamen yanlış tercüme ederek veya bir konuşmanın bütününden kasıtlı alıntılar kullanılarak, Hafızov'un Bulgar devletine karşı olduğu algısı yaratılıyor.
"Yaptığım tüm hareketlerimde haklı olduğumu iddia ediyorum ve anlayışımda bir değişiklik söz konusu olamaz. Korktuğum veya sakındığım bir durum da yok. Hak davasında olduğum müddetçe de Allah'ın yardımını istiyorum" diyen Hafızov, yanlış tercüme, kasıtlı alıntılar ve manipulasyon yorumlarıyla kendisinin susturulmaya  çalışıldiğini belirtti. 
Ajans Bg
Kasım 14, 2014 | 0 yorum |