Bulgaristan'ın İstanbul'daki Konsolosluğu önünde basın açıklaması

6 Ocak 2015 Salı |

Sivil toplum kuruluşu Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) üyesi bir grup, 1984-1989 yılları arasında Bulgaristan'da Tükler ve Müslümanlara karşı işlenen suçların uygulayıcılarının yargı önüne çıkarılması için Bulgaristan'ın İstanbul'daki Konsolosluğu önünde basın açıklaması yaptı.

Beşiktaş'taki konsolosluk binası önünde toplanan grup adına açıklama yapan BAF Türkiye Fahri Temsilcisi Adnan Pehlivan, 1970'lerden itibaren Bulgaristan'da Müslümanlar ve Türklere yapılan zulmün insanlık tarihinin en karanlık sayfalarından biri olduğunu söyledi.

Bu dönemde 1,5 milyona yakın Türk ve Müslümana zorla Slav ve Hristiyan ismi verildiğini ifade eden Pehlivan, "Müslümanların ibadetleri, geleneklerimiz ve Türkçe yasaklanmıştır. Bu yaptırımları kabul etmeyen insanlarımız dövülmüş, öldürülmüş, işkence edilmiş ve cezaevlerine atılmıştır. Bu dönemde işlenen cinayetlerin sorumlusu katiller bugüne kadar ortaya çıkartılmamıştır. Bu suçlarla ilgili 25 yıllık zaman aşımı 2014 yılı sonunda dolarken hiçbir siyasi parti bu olayların üzerine gitmemiş ve bu nedenle suçları savunur konumda kalmışlardır" diye konuştu.
" Bu 1516 imzanın işleme alınmasını bekliyoruz"

Adnan Pehlivan, zaman aşımını durduracak yasa teklifinin Bulgaristan Meclisi'nde 18-19 Haziran 2014'te oylanmasında Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi'nin çekimser kalıp hayır oyu kullanarak teklifin geçmesini engellediğini savundu.

Pehlivan, şöyle devam etti:

"Bu nedenlerle 1970'lerden itibaren cinayetleri, maddi manevi işkenceleri yargıya taşımayan ve bunun için sorumlu tuttuğumuz Bulgaristan'daki tüm partilerin, suçluların üzerine giderek yargıya teslim etmelerini bekliyoruz. 1984-1989 dönemindeki uygulamaların suçlularının bulunması ve yargıya teslim edilmesini içeren imza kampanyamız Türkiye'nin 7 ilinde ve KKTC'de yapılmış, Aralık 2014'te 1516 imzaya ulaşılmıştır. Bu imzalar Bulgaristan Cumhurbaşkanı'na, Başbakanı'na, Meclis Başkanı'na iletilmiştir. Bu 1516 imzanın işleme alınmasını bekliyoruz."

Konsolosluğun giriş kapısına siyah çelenk bırakan gruptakiler, daha sonra dağıldı. 


AA