Hristiyanlar sudan haç çıkarma törenleri düzenledi

6 Ocak 2015 Salı |

Bulgaristan'da "Sudan haç çıkarma" töreni yapıldı- Hz. İsa'nın doğumu ve vaftiz edilişinin yıl dönümü dolayısıyla ayinler ve Sudan haç çıkarma törenleri düzenlendi. Bulgaristan'da Ortodoks inancına göre Hz. İsa'nın doğumu ve vaftiz edilişinin yıl dönümü, ülke genelindeki kiliselerde düzenlenen ayinler ve Sudan haç çıkarma törenleriyle kutlandı. 

Ülkede Hristiyanların ve Müslümanların birlikte yaşadığı Kırcaali'de kutlamalar Sveti Georgi Kilisesi'ndeki ayinin ardından Arda Nehri kıyısında devam etti. Kilisenin papazı Petır Garena'nın haçı suya atmasının ardından yaklaşık 50 genç, Arda'nın soğuk sularında haçı kapmak için yarıştı. Kutsal haçı Sudan çıkaran genç ödüllendirildi. 

Papaz Garena ve Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis, ayrıca haçı çıkarmak için suya giren tüm yarışmacılara para ödülü verdi.
Törenin ardından konuşan Garena, bölgede Hristiyan ve Müslümanların birlikte yaşadığına değinerek hoşgörü ve barış mesajı verdi. Garena, "Hangi etnik kökenden ve dinden olduğuna bakılmaksızın birlikteliği koruyalım" dedi.

Hristiyan geleneğine göre, Hz. İsa'nın Ürdün nehrinde vaftiz edilişinin anısına temsilen deniz, göl ve nehirlere yakın olan kiliselerde yapılan ayinin ardından suya haç atılıyor ve gençler suya atlayarak bu haçı almak için yarışıyor. 
Haçı çıkaran kişi, o bölgenin ruhani lideri tarafından ödüllendiriliyor. 

7,3 milyon nüfusa sahip Bulgaristan'da 2001 yılında yapılan sayımda 6 milyon 552 bin kişi dinini Ortodoks Hristiyan olarak belirtirken, 42 bin 308 kişi Protestan olduğunu, 966 bin 978 kişi ise Müslüman olduğunu beyan etti.

AA
Bulgaristan'da "Sudan Haç Çıkarma" Töreni Yapıldı by haberler