Ajan büyükelçiler davayı kazandı

5 Ocak 2012 Perşembe |

Bulgaristan'da komünizm döneminde ajan olarak çalıştıkları için geçici olarak merkeze geri çekilen büyükelçilerle ilgili sorun sürüyor. Komünist ajanlar listesinde yer aldıkları için geçici olarak merkeze çekilen büyükelçilerden 3'ü Dışişleri Bakanlığı'na karşı açtıkları davaları kazandı.

Yüksek İdare Mahkemesi (VAS) Bulgaristan'ın Hollanda Büyükelçisi Zlatin Trıpkov, Sırbistan Büykelçisi Georgi Dimitrov ve Yunanistan Büyükelçisi Andrey Karaslavov'un geçiçi olarak merkeze alınmalarının yasalara aykırı olduğuna karar verdi. Dışişleri Bakanı Nikolay Mladenov karara itiraz edeceklerini açıkladı.

Komünizm dönemindeki ajanları araştırmakla yükümlü devlet komisyonu geçen yıl 33 büyükelçinin ajan olduklarını açıklamıştı. Bu kişilerin görevlerine son vermek isteyen Dışişleri Bakanlığı ise, Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov'un kararlı itirazı ile karşılaşmıştı. Dışişleri Bakanı Nikolay Mladenov, soruna çözüm bulmak üzere ajan büyükelçileri geçici olarak merkeze çağırmış, yerlerine de atama yapmamıştı.

Ülkenin yeni Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev'in 22 Ocak'ta göreve başlar başlamaz, ilk iş olarak ajan büyükelçilerin geri çekilme kararnamelerini imzalaması bekleniyor.

Dışişleri Bakanlığı'nın görev süreleri dolan diğer büyükelçilerle birlikte 2012 yılında toplam 57 yeni büyükelçiyi ataması gerekiyor.

Bu arada Nikolay Mladenov, Milli İstihbarat Servisi (NRS) Başkanı General Kirço Kirov'un büyükelçi olarak yurt dışına göreve yollanmasının da sözkonusu olmadığını açıkladı. Mladenov, "Böyle bir atama yok, böyle bir teklif gelmedi ve görüşülmedi. General Kirço Kirov büyükelçi olmayacak" ifadelerini kullandı.

Başbakan Boyko Borisov daha önce yaptığı bir açıklamada, 9 yıldır Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığını yürüten Kirço Kirov'un devlette başka bir yerde görevlendirilebileceğini dile getirmiş, bu açıklaması Kirov'un büyükelçi olarak atanacağı yorumuna yol açmıştı.