Bulgaristan kar altında

27 Ocak 2012 Cuma |

Bulgaristan’daki kötü hava şartları hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Yoğun kar yağışı ve rüzgar nedeniyle ülke genelinde kırmızı kod ilan edildi. Bölgesel Kalkınma Bakanı Liliana Pavlova, bazı bölgelerde kar kalınlığının 2 metreye ulaştığını, bu nedenle 10 tonun üzerindeki ağır taşıtların trafiğe çıkmasını yasakladıklarını bildirdi. Yasak, yolcu otobüsleri için geçerli değil. Yetkililer, vatandaşları gerekmedikçe yolculuğa çıkmaması konusunda uyarmaya devam ederken, yollarda kalan yüzlerce otomobil sivil savunma ekipleri tarafından kurtarıldı. Yüzlerce yerleşim yerine ise elektrik verilemiyor. Türkiye ve Yunanistan’dan gelerek Bulgaristan üzerinden üçüncü ülkelere tranzit geçiş yapan araçların ülkeye girişi yasaklandı. Karar, ülke içindeki araç trafiğinin aksaması ve Romanya sınırının kapalı olması nedeniyle alındı.
Svoge, Godeç ve Lom bölgesinde olağanüstü hal ilan edildi. Yoğun kar yağışı ve fırtına yüzünden çok sayıda köye ulaşılamıyor.
İçişleri Bakanlığı, kritik bölgelere kurtarma ve yol açma çalışmalarına katılmaları için 30’a yakın zırhlı askeri araç gönderdi. Svoge bölgesinde 4 Köyün 4 gündür dünya ile bağlantısı kesildiği, bugün ise köylülere gıda maddesi ve ilaç ulaştırıldığı kaydedildi.
Yoğun kar yağışı hava trafiğini de etkiliyor. Sofya Havaalanından iniş yapmak isteyen yolcu uçakları çevre ülkelerdeki havaalanlarına yönlendiriliyor.

AJANS BG