Anlamlı Bir Buluşma

20 Şubat 2012 Pazartesi |

Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğünün İrşad dairesi bir ilke imza attı. 17 – 19 Şubat tarihleri arası.

Üniversiteli müslüman gençlere ‘Allah’tan ancak Alimler gereği gibi korkar’ başlıklı eğitim semineri düzenledi. Seminere ülkenin farklı üneversitelerinden farklı alanlarda eğitim gören öğrenciler katıldı. Seminer’in açılışını Cuma namazının akebinde Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Dr. Mustafa Haci yaptı. Dr. Mustafa Haci konuşmasında katılımcı öğrencilerin Bulgaristan müslümanlarının gelişiminde çok büyük rol oynadıklarının altını çizdi. Aynı zamanda katılımcılara onların Bulgaristan müslümanlarının entelektüel ve aydın kesimini oluşturduklarını hatırlattı. Bu açılıştan sonra Başmüftü yardımcılarından Birali Birali ‘Dinin insan psikoljisi üzerindeki etkileri’ başlıklı seminerin ilk tebliğini sundu. Daha sonra bir tartışma paneli yapıldı. Panelde ‘Bulgaristanda islami kimlikle yaşamak zor mu?’ başlıklı konu tartışıldı. Böylelikle seminerin ilk günü son buldu.
Seminerin ikinci günü Başmüftü yardımcılarından Birali Birali’in ‘İnsanın varoluş süreci’ ve ‘Kişisel ilişkilerimizde güven duygusu’ başlıklı iki tebiliği ile başladı. Akabinde Dr. İsmail Cambazov’un rehberliğinde Sofyada bulunan 500’e yakın Osmanlı eserlerinden geriye kalan 6 eserden bazıları gezildi. En çok ilgi gören Osmanlı eseri Fatih Sultan Mehmed Han’ın Sadrazamı tarafından yaptırılan Ulu cami oldu, buranın günümüzde cami olarak değilde arkeoloji müzesi olarak kullanılması herkezi üzdü. Akabinde Sofya Yüksek İslam Enstitüsü öğretim üyelerinden Dr. Sefer Hasanov ‘Sahabe hayatından Allah ve Peygamber sevgisi örnekleri’ başlıklı tebiliğini sundu. Böylelikle seminerin ikinci günüde son buldu.
Seminerin üçüncü günü Sofya Yüksek İslam Enstitüsü öğretim üyelerinden Aydın Ömerov tarafından ‘Allah’a iman’ konulu tebiğin sunulmsıyla başladı. Eski Sofya Bölge Müftüsü Ali Hayraddin’in ‘Hidayet Allah’ın en büyük nimeti’ başlıklı tebliği ile devam etti. Başmüftü yardımcılarından Vedat Ahmed’in ‘Namazın islami kimlik oluşumundaki etkisi’ başlıklı tebliği ile son buldu.

Başmüftülük Basın Bürosu