Devletin radyosuna gore Ana Dili Gününün ana dilde kutlanması ‘skandal’

22 Şubat 2012 Çarşamba |


Bulgaristan’da Türklerin yoğun olarak yaşadığı şehirlerde Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO tarafından kabul edilen 21 Şubat Uluslararası Ana Dili Günü kutlanıyor. Günün kabul edilmesindeki amaç çokdilliliği ve kültürlülüğü desteklemek ve dilleri korumak ve gelişmelerine katkı sağlamak.
Şumnu ve Rusçuk’tan sonra Ana Dili Günü bugün Kırcaali’de de kutlandı. Çok sayıda Türkçe öğretmeni ve Türkçeye gönül verenlerin katıldığı kutlama çerçevesinde Bulgaristan’daki okullarda Türkçe eğitim ve öğretimin önündeki problemler masaya yatırıldı. Çalıştay, Türk Kültür ve Sanat Derneği (TÜRKSAD) tarafından düzenlendi. Ancak devletin radyosu Türklerin ana dilini kutlamaları ile ilgili haberi ‘Kırcaali’deki ana dili forumunda skandal’ başlığıyla verdi.
Devletin radyosuna gore skandal nerede biliyor musunuz… Ana Dili Günü kutlamasının ana dilde yapılması! Tercümesi şu: Türklerin Ana Dili Gününü Türkçe kutlaması, BNR radyosuna gore, skandal oluyor.
Haberi bu şekilde veren malümunuz Skat televizyonu değil, devletin radyosu. Radyo haberinde, ana dili günü kutlamasındaki konuşmaların Türkçe yapıldığını bu nedenle de gazetecilerin bir şey anlamadıklarını ve salondan çıkmak zorunda kaldıklarını duyuruyor. Pes doğrusu! BNR radyosuna göre, Türkler ana dilleriyle ilgili uluslararası kabul görmüş bir günü kutlarken Çince konuşmalı... Çinli gazetecilere duyurulur.

Nahit Doğu