Hillary Clinton Sofya'da

5 Şubat 2012 Pazar |

Dünyanın farklı ülkelerinden 350 temsilci, devlet ve hükümet başkanlarıyla askeri yetkilinin katıldığı 47'inci Münih Güvenlik Konferansı'nın ardından bugün bir günlük resmi bir ziyaret için Bulgaristan'a gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliyev  ve Başbakan Boyko Borisov'la görüştü.

Dışişleri Bakanı Nikolay Mladenov'un davetlisi olarak beş saatliğine Sofya'ya gelen Clinton'un, Bulgar yetkilileriyle görüşmelerinin ana konularını ikili işbirliği, Ortadoğu ve Güneydoğu Avrupa'daki siyasi durum, Bulgaristan'ın Afganistan'a gönderdiği askerler ve bölgedeki enerji güvenliği oluşturdu.

İlk görüşmesini Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev ile gerçekleştiren Clinton, daha sonra Başbakan Boyko Borisov'la ortak bir basın toplantısına katıldı.

Bulgaristan'daki ABD üslerinin önemi artacak mı yönündeki soruya cevap veren Clinton, ülkesinin Avrupa'nın savunma alanında üst düzeyde çalışmalar yürüttüğünü ve iki ülke askeri birliklerinin yıl sonuna kadar ortak tadbikatlar hayata geçireceklerini kaydetti. Esad rejimine karşı uluslararası baskıların artırılması gerektiğini söyleyen Clinton,. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde, Suriye ile ilgili hazırlanan karar tasarısını Rusya ve Çin'in veto etmesine de değinerek, bu iki ülkeyi suçladı ve 'baskıcı Şam rejiminin desteklenmesinde sorumluluk onlara aittir' dedi.

Siyasi gözlemciler, Münih Güvenlik Konferansı'nın ardından Clinton'un sadece Bulgaristan'ı ziyarete etmesini güçlü bir işaret olarak yorumluyor. Halihazırda dünyanın sıcak bölgeleri olarak gösterilen Surıye ve İran mesafe olarak Bulgaristan'a çok yakın bu nedenle ülke Amerika'nın bölgesel askeri stratejisinin çemberi içinde bulunduğunu savunan gözlemciler, ziyaretin Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliyev'in göreve başlamasının hemen ardından gerçekleştiğine de dikkat çekiyor.

Clinton'un bir günlük Sofya ziyareti sırasında şehirde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Yaklaşık bin 200 polis trafiğe kapatılan başkentin ana caddelerinde güvenliği sağladı.

Nahit DOĞU, Sofya, AJANS BG

..............................................................................................................

Юли 2008 г.
Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс пристига на второ посещение в България. Райс се среща с министър-председателя на Р България - Сергей Станишев и президента Георги Първанов. Държавният глава я награждава с орден "Стара планина" - Първа степен за заслугите й при освобождаването на българските медицински сестри и палестинския лекар от затвора в Либия през юли 2007 г.
Кондолиза Райс е в България по покана на вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин. Посещението й е част от обиколка в Прага, София и Тбилиси в периода между 7 и 10 юли.

Април 2006 г.
Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс пристига в България в рамките на неформална среща на външните министри на страните-членки на НАТО, като целта е подписване на споразумение между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната.

Май 2003 г.
Държавният секретар на САЩ Колин Пауъл пристига на еднодневно посещение в България. Пауъл уважи церемонията по повод 100-годишнината от установяването на българо-американските дипломатически отношения. Колин Пауъл посети София в рамките на обиколката си в Близкия изток и Европа, включваща още посещения в Израел, Западния бряг, Йордания, Египет, Саудитска Арабия, Русия и Германия.

Ноември 1999 г.
Държавният секретар на САЩ Мадлин Олбрайт пристига на посещение у нас, за да подготви първата визита на действащ американски президент в България.

Февруари 1990 г.
Държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър посещава Румъния и след това България. У нас той се среща с президента Петър Младенов и с опозицията.