Türk basını: Bulgaristan boşuna korkmuş

31 Ekim 2012 Çarşamba |


Kırklareli’nin İğneada ilçesi yakınlarında ve Bulgaristan sınırında kurulması düşünülen nükleer santral projesi şimdilik rafa kaldırıldı. Önce Mersin’e sonra da Sinop’a nükleer santral kurulması planlanıyor.
Bulgar basını, İğneada’da nükleer santral kurulmasının planlandığını ve santralin Bulgaristan sınırına 5 kilometre uzaklıkta olacağını yazmış, bölgedeki turistik tesislerin yöneticileri de Türkiye’ye tepki göstermişti.
İĞNEADA YOK
Ancak Enerji Bakanlığının öncelikle Mersin’e, ardından da Sinop’a nükleer santral projesiyle ilgilendiği, İğneada’nın ise programda bulunmadığı bildirildi. 2013 yılı hükümet programında nükleer santraller konusunda şöyle denildi:
‘’Nükleer enerjinin 2020 yılına kadar elektrik üretimi içindeki payının yüzde 5’e ulaşması öngörülmüştür. Bu hedef için, Mersin-Akkuyu’da yapılması planlanan 4 bin 800 MW gücündeki nükleer santralin üniteleri için şebeke bağlantı görüşleri oluşturulmuştur. Mersin-Akkuyu’dan sonra ikinci nükleer santralin de Sinop’ta kurulması planlanmaktadır. Sinop’ta nükleer santral için işbirliği yapılması muhtemel ülke ve yabancı firmalarla görüş alışverişine devam edilmektedir’’
Enerji Bakanlığı Mersin ve Sinop’tan sonra 3. santralin İğneada’ya yapılabileceğini değerlendirmiş ancak bunu yakın vadeli hedefleri arasına almamıştı. İğneada, deprem riskinin çok düşük olması, sanayileşme durumu, işletme maliyeti ve deniz kenarında bulunması gibi özellikleri nedeniyle düşünülmüştü.