27 Ocak referendumunda ne olacak?

24 Kasım 2012 Cumartesi |

27 Ocak'ta Bulgaristan, yeni bir nükleer enerji santrali kurarak nükleer enerjinin daha da geliştirilmesinin gerekip gerekmediğini belirlemek amacıyla 40 yıldan uzun süredir ilk kez referandum yapacak ve girişim bu tür enerjinin gerekliliği, finansmanı ve güvenliğiyle ilgili tartışmaları yeniden alevlendirmiş durumda. 

Referandum, başta Belene'deki nükleer santral inşaatını Mart ayında bırakan iktidardaki merkez sağ GERB partisinin üyelerinin desteğiyle parlamentoda onaylandı. Buna tepki olarak, muhalefetteki Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) bir imza kampanyası başlattı ve konuyla ilgili referandum düzenlemek için gerekli olan 540 binden fazla geçerli imzayı topladı. Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, "Cumhurbaşkanlığı kurumu, bütün seçeneklerin duyulmasını sağlamak için elinden geleni yapacaktır." diyor. Plevneliev, her türlü bilginin Bulgar halkına sunulması ve medyanın da dürüst bir aracı gibi davranması yönünde çağrıda bulundu. 
Kayıtlı olan seçmenlerin en az yüzde 60'ı oy kullandığı takdirde geçerli olacak
 Referandum sonuçları 4,3 milyon seçmenin oy kullandığı 2009'daki son parlamento seçimlerinde kayıtlı olan seçmenlerin en az yüzde 60'ı oy kullandığı takdirde geçerli olacak.

 Southeast European Times için Sofya'dan Svetla Dimitrova'nın haberi