Arkada kalan yılda Bulgaristan, Balkanlar’da faal politika izleme geleneğini sürdürdü. Batı Balkanlar’da yer alan devletler konusunda ülkemizin esas hedefi, onların Avrupa ve Avro-Atlantik entegrasyonu yönünde çalışmak oldu. Bu arada Bulgaristan, AB ve NATO kapsamında ortak olduğu bölge ülkeleri ile yoğun ilişkilerini devam ettirdi.
Bulgaristan, Sırbistan’ın AB’ye üye adayı statüsünün verilmesinin en aktif yandaşlarından biri oldu. Ülkeye aday statüsü, Sırbistan ve Kosova arasında bölgesel işbirliği anlaşması sağlanması üzerine 2012 yılının Mart ayında verildi. Anlaşma, Priştine ve Belgrad arasında yürütülen güç diyaloğu sayesinde mümkün oldu ve Sofya, bu diyaloğa katkılar sağlamaya çalıştı.
Ülkemiz ayrıca Arnavutluk ve Karadağ’ın Avrupa perspektifine de katkıda bulundu. Ekim ayında Başbakan Boyko Borisov, Bulgaristan’ın Arnavutluk’un AB adaylığını desteklediğini resmi bir şekilde açıkladı. Karadağ’a gelince ise Bulgaristan, AB’ye üyelik müzakerelerinin başlaması yönünde destek verdi. AB’nin Aralık zirvesinden günler önce Dışişleri Bakanı Nikolay Mladenov, müzakere sürecinin ciddi çabalar ve kapasite gerektirdiğini ve Bulgaristan’ın bu yönde Karadağ’a destek vermeye hazır olduğunu bildirdi.
Ülkemiz ayrıca Makedonya’nın Avrupa perspektifine de devamlı bir destek sağlıyordu. Ancak Makedonya konusunda yılın sonuna doğru Sofya, verdiği desteğin kayıtsız şartsız olmadığını ve bu desteğe karşın Makedon yönetimlerinin ülkedeki Bulgar karşıtı eylemlere ve Bulgar özbilincine sahip vatandaşlara ayrımcılık uygulanmasına son vermelerini istediğini bildirmek zorunda kaldı. Sofya’nın gösterdiği sert tavır sonuç vermiş olmalı, ki Makedonya Bulgaristan’la iyi komşuluk ve işbirliği anlaşması imzalamaya ve ikili ilişkilerin gelişmesindeki hedefleri belirleyecek olan karma çalışma grubuna katılmaya hazır olduğunu teyit etti.
Bulgaristan, bölge güvenliği alanındaki deneyimini de paylaşmaya hazırdır. Bu bağlamda yıl içinde Sofya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Yunanistan, Karadağ, Romanya, Sırbistan, Makedonya, Türkiye, Slovenya ve Hırvatistan savunma başkanlarının konferansına evsahipliği yaptı. Konferanstan Güneydoğu Avrupa ülkeleri silahlı kuvvetlerinde eğitim ve hazırlık amaçlı bir şebekenin oluşturulması kararı çıktı.
Bulgaristan’ın AB ve NATO kapsamında ortak olduğu komşu devletlere karşı izlediği politika da yine faal olmakla birlikte farklıbir çerçevede yürütülüyor. Bulgaristan’ın Romanya, Yunanistan ve Türkiye ile karma hükümet oturumları düzenlemesi, artık bir gelenektir. Yıl içinde Romanya hükümeti ile yapılan karma oturumda önümüzdeki döneme ilişkin öncelikli hedefler olarak köprülerin inşaatı ve Tuna nehri üzerinde hidroelektrik santrallerin kurulması ve nehrin aktif kültür koridoru olarak kullanılması belirlendi. İkili mal alış-verişinin 5 katına çıktığı saptandı.
Yunanistan’da yaşanan dramatik kriz zamanında Bulgaristan, yeni ekonomik büyüme yolunda destek çizgisini izliyordu. Zor ekonomik konjonktüre rağmen Yunan şirketleri, Bulgaristan’a olan yatırım ilgisini kaybetmedi ve şu an itibari ile yatırımların toplam tutarı 3 milyar avronun üzerindedir.
Bu yıl içinde de Bulgaristan, Türkiye’nin AB’ye entegrasyonu yönünde destek vermeyi sürdürdü. Ülkemiz, Türkiye’nin topraklarında “Patriot” füzelerinin konuşlandırılması talebini destekledi. İki ülke arasında yüksek düzeyde İşbirliği Konseyinin kurulması kararlaştırıldı. Ekonomi, haberleşme, ticaret, güvenlik, diplomasi, kültür ve medyalar arası ilişkilere dair 20 kadar sözleşme, anlaşma ve protokol imzalandı. Türkiye ile olan ekonomik ilişkilerde de büyüme yaşandı.
BNR Radyosu
Yazı: Stoimen Pavlov
Çeviri : Tanya Blagova