Watson: 'Bulgaristan'ı rayına sokmak için AB'nin harekete geçmesi lazım'

21 Ocak 2013 Pazartesi |


Avrupalı Liberal Demokratlar Partisi'nin Başkanı Sir Graham Watson, çatı örgütünde yer alan parti liderlerinden Ahmet Doğan'a yönelik Sofya'da meydana gelen suikast girişiminin ardından Bulgaristan'da demokrasinin içinde bulunduğu durumla ilgili endişelerini dile getirdi.
Wastson, Sofya'daki parti kongresinde Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (DPS) Türk kökenli lideri Ahmet Doğan'a yönelik gerçekleşen ve amacına ulaşmayan suikast girişiminin tanıkları arasında yer aldı.
Doğan konuşmasını yaparken DPS liderine yaklaşan saldırganın silahı tutukluk yaptı. İsmi Oktay Enimehmedov olarak açıklanan ve 25 yaşında olduğu belirtilen, Türk kökenli Bulgar vatandaşı olan saldırgana güvenlik görevlileri tarafından müdahale edildi.
Sahneye çıkan partililer de Enimehmedov'a tekme ve yumruklarla saldırdı.
Watson, Avrupa Liberaller ve Demokratlar Birliği çatısı altında bulunan Doğan'a yönelik saldırının kendisini şok ettiğini söyledi.
Watson, 'Liberaller, Başbakan Boyko Borisov yönetimi altında özgürlükler ve hukukun üstünlüğüyle ilgili olarak giderek daha derin kaygılar duymaktadır. Avrupa Birliği'nin, ülkeyi rayına sokabilmek için harekete geçmesi gerekebilir. Devletin, bu cinayet girişiminin arkasındaki güçleri bir an önce tespit etmesini ve adaletin önüne getirmesini umuyorum' dedi.
89'dan beri parti lideri
Doğan, 1989'da komünizmin çökmesinden bu yana Bulgaristan siyasetinde önemli bir yer tutuyor. DPS'e kuruluşundan beri liderlik yapan Doğan, Cumartesi günkü kongrede makamından çekildi ve partinin onursal başkanlığını üstlendi.
DPS, 2001-2005 ve 2005-2009 arasındaki iki koalisyon hükümetinde de yer aldı.
Borisov liderliğindeki Bulgaristan'ın Avrupa Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) partisinin 2009'da iktidara gelmesinden bu yana DPS liderleri yolsuzlukla suçlanmalarına rağmen, haklarında herhangi bir yargı kararı bulunmuyor. GERB ise, merkez sağ Avrupa Halk Partisi çatısı altında bulunuyor.
Doğan, saldırının gölgelediği konuşmasında Borisov'u, Bulgaristan'da demokrasiyi geriletmekle suçluyordu.
Doğan, 'Diktatörler temel değerleri anlamıyor ve ülkede strateji geliştirmeyle ilgili bir fikirleri de yok. Ancak güç sistemi ve başta mikrofonlar, kameralar ve kolluk kuvvetleri olmak üzere onun araçlarıyla ilgili olarak bizden daha kuvvetli bir içgüdüleri var' dedi.
Borisov saldırıyı kınamakla birlikte, Doğan'ın kendisi tarafından organize edilmiş olabileceğini ima etti. Borisov, Doğan'ın saldırgana 'son derece profesyonel bir şekilde' karşı geldiğii söyledi.
Bulgaristan'ın eski başbakanlarından Simeon Saxe-Cobourg Gotha, saldırıyı düzmece olarak göstermenin gülünç olduğunu söyledi.
Avrupa Sosyalistler Partisi (PES) Başkanı Sergey Stanişev, Doğan'a yönelik saldırının, 'hiçkimsenin hafife almaması gereken siyasi bir saldırı' olduğunu belirtti.
Stanişev, 'Eğer bir senaryo vardıysa, bu esas haberi, yani Doğan'ın aktif politikadan emekliye ayrılmasını ve konuşmasındaki son derece ciddi siyasi mesajları gölgelemek isteyenlerin senaryosuydu' dedi.
euractiv.com