Geçici Başbakan Zaharieva mı?

24 Şubat 2013 Pazar |

Bulgaristan’da hükümetin istifasıyla gelen siyasi kriz sürüyor. Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliyev, yarın parlamentoda en büyük gruba sahip Bulgaristan’ın Avrupa Gelişimi için Vatandaşlar (GERB) partisine hükümeti kurma görevini verecek. 

GERB’in kabul etmemesi veya kabul edip hükümeti kuramaması durumunda görev sırasıyla anamuhalefet Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ve ardından da üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisine verilecek. Parlamentoda grubu bulunan partiler hükümeti kurma görevini üstlenmekten vazgeçeceklerini daha önce açıklamışlardı. Bu nedenle mevcut kanunlara göre, seçimlere kadar görev yapacak geçici kabineyi Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliyev kurması gerekiyor. Plevneliyev, yarın parti liderleriyle görüşmeye başlayacak ancak erken parlamento seçiminin önünü açacak yasal sürecin bir hafta sürmesi, bir hafta sonra da parlamentonun feshedilmesi ve erken seçim tarihinin açıklanması bekleniyor. 

ERKEN SEÇİM MAYIS ORTASINDA 
Cumhurbaşkanlığı’na yakın kaynaklar, seçim tarihini Mayıs ayının 12 veya 19’u olarak gösterirken, Başbakanlık koltuğuna ise Cumhurbaşkanı Plevneliyev’in Genel Sekreteri Ekaterina Zaharieva’nın getirileceğini savunuyor.

EKATERİNA ZAHARİEVA KİMDİR?
Ekaterina Zaharieva 8 Ağustos 1975 yılında doğdu. Pazarcık Bertolt Brecht Dil Lisesi'nde Almanca eğitimi gördü. Filibe Paisiy Hilendarski Üniversitesi'nde lisanüstü hukuk bölümü mezunu. 2001 yılından 2003'e kadar avukat olarak çalıştı. 2003 yılında hukuk danışmanı olarak atandı, 2009'den itibaren ise Çevre ve Sular Bakanlığı'nda Muvzuat, Devlet Mülkiyeti, Konut Siiyaseti, Bölgesel Kalkınma gibi alanlarda bakan yardımcısı olarak çalıştı.
21 Ocak 2012 tarihinde Bulgaristan Cumhurbaşkanı'nın kararıyla Cumhurbaşkanı sekreterliğine atandı. İngilizce ile Almanca biliyor.



 AJANS BG