Hak ve Özgürlükler Hareketi Genel Başkanı Lütvi Mestan’ın parlamentodaki konuşması

21 Şubat 2013 Perşembe |


Sözü, ülkedeki iç barışı en yüksek değer olarak tutan Hak ve Özgürlükler Hareketi Genel Başkanı sıfatıyla alıyorum. Ülkedeki iç barışı herhangi bir parti, siyasi veya başka eğilimlerden daha yüksek bir değerde tutarak, demokrasiye geçiş dönemi başında, parti halinde “Asimilasyon Süreci” acılarını ortak devlet iradesi haline getirdi, dönüştürdü ve Bulgaristan Cumhuriyetine totaliter düzenden demokrasiye geçişi, kansız olarak gerçekleştiren tek ülke olmasını sağladı

En sorumlu bir biçimde, demokratik değişimlerin başında, bunlara okyanus ötesi analizcilerin de dahil olduğu kişiler, etnik çatışma öngörüyorlardı ki, bu çatışmalar eski Yugoslavya Federal Halk Cumhuriyeti’nde kanlı nehirlerinin akmasına sebep olmuş, Asimilasyon Sürecinin ağır mirasından dolayı asıl Bulgaristan’da olması bekleniyordu. Sadece yurtiçinde değil de bütün Avrupa’da “Bulgaristan etnik modeli” mimarı olarak kabul edilen Dr. Ahmet Doğan gibi bir siyasetçinin törensel bir biçimde karalanmak istenmesini şiddetle kınıyorum ve bizzat kendisi tarafından kurulan partinin hala iktidarda olan GERB’in ince siyasi hesaplarına dahil edilme kurgusuna itiraz ediyorum. Eğer iddialarda bir gerçeklik payı olsaydı, çoktan kamuya duyurulmuş ve gerekli önlemler alınacaktı. Bu nedenle bizler, ülkenin etnik çatışmaya sürüklenmesi için etkin bir olaya tanık olduğumuzu iddia ediyoruz. Bu bir demokrasi değildir, post-totaliter davranıştır.

Hak ve Özgürlükler Hareketinde olan bizler, her diktatör yönetimin son limanı etnik çatışma olduğunu biliyoruz, anacak sizlere bu son limanı sağlamayacak yurttaşlık konusunda olgun, hoşgörülü seçmenlere sahibiz. Seçmenlerimiz, en yüksek medeni ve siyasi seviyesi kadar canlı olacak ve rahat bir ortamda seçimlerin yapılmasına katkıda bulunacaktır. Rahat ortam sizin korkulu rüyanızdır, çünkü böyle bir ortamda Genel seçimleri kaybedeceksiniz! Bu nedenle, bugün meclisin önüne devlet memurlarını getirdiniz, tankları çıkarmadınız, hepimiz bu deyimi biliyoruz, ama traktörleri getirdiniz, gerginliği artırmak için, sivil çatışma yaratmak için! Bu kurgunuz gerçekleşmeyecek! GERB ve partinin meclisteki çoğunluğu, siyasetin hiçlik mertebesindedir, Bulgaristan siyasi tarihinin en çirkin parçasıdır!

Lütvi MESTAN
HÖH Genel Başkanı

Bulgarcadan çeviri: dps.bg