Muhalefet, İsrailli turistleri hedef alan saldırının arkasında Hizbullah'ın gösterilmesine karşı çıktı

6 Şubat 2013 Çarşamba |

Bulgaristan'da geçen yıl İsrailli turistleri hedef alan saldırının arkasında Hizbullah örgütü olduğuna dair İçişleri Bakanı'nın yaptığı açıklama Bulgaristan Meclisi'nde tartışıldı.

Muhalefet partileri, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında konuşan Tsvetanov'un, Hizbullah'ın saldırıdaki rolü konusunda kanıt gösteremediğini, toplantı sonrası Hizbullah'ın ismen telaffuz edilmesinde ortak karar alınmadığını öne sürdü.

ABD VE İSRAİL BASKISI

Aşırı milliyetçi ATAKA partisi lideri Volen Siderov, Tsvetanov'un açıklamayı ABD ve İsrail'in baskısı altında yaptığını ifade etti. Siderov, "Bu dengesiz politika Bulgaristan'ı silahlı bir bunalımda taraf yaptı. Sonuçlar da acı olacak" dedi.

Ana muhalefet Bulgaristan Sosyalist Partisi Lideri Sergey Stanişev de MGK toplantısında net kanıt duymadığını vurgulayıp, "Olası olumsuz neticelerin sorumluluğunu kim alacak? Tabii ki hükümet alacak. Ancak çıkacak hesabı kim ödeyecek" dedi.

Muhalefet Mavi Koalisyon'un eş başkanlarından İvan Kostov ise, Başbakan Boyko Borisov'un milli güvenliğin sağlanması konusunda hangi önlemlerin alınacağını söylemesini istedi.

İçişleri Bakanı Tsvetanov, Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev'in himayesinde dün yapılan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının ardından "Elimize ulaşan bilgilere göre suikast Hizbullah tarafından finanse edildi" açıklamasını yapmıştı.

Burgaz'ın Safrafovo havalimanında geçen yıl 18 Temmuz tarihinde yapılan bombalı saldırıda 5 İsrailli turist ve bir Bulgaristan vatandaşı hayatını kaybetmişti.

Saldırıyı üstlenen olmamışken İsrail hükümeti, Hizbullah ve İran'ı suçlamıştı. Hizbullah ve İran ise suçlamaları kesin bir dille reddetmişti. 


AA