Facebook'ta Türkçe karşıtı ve Türk düşmanı propaganda

5 Haziran 2013 Çarşamba |



Bir grup Bulgar gencinin 31 Mayısta Facebook'ta açtığı "Okulda Türkçeye hayır" adlı grubu 3 bin 538 kişi beğendi. Grupta "Türkçeye hayır! Bulgaristan Bulgarlarındır!", "Bu, dolaylı 'esarettir' (500 yıl acı ile çile). Bulgar okullarında Türkçeye HAYIR" türünden Türk düşmanı milliyetçi sloganlar atılıyor. Sayfada Türk düşmanlığı aşılayan birçok fotoğraf var. 
Hak ve Ögürlükler Hareketi Genel Başkanı Lütvi Mestan'ın fotoğrafının üzerine kırmızı X çekilmiş fotoğrafın üst kısmında"Türkçe Türkiye'de! APTAL ŞEY! Burası Bulgaristan" yazısı var.
Sayfada Türklere söven yorumlar da var. 
Bunun üzerine tepki olarak Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) adına "Türkçeye EVET" grubu açıldı. BAF, Türklük ve insanlık adına herkesi Bulgaristan'daki Türkçe eğitimi desteklemeye çağırdı.

TÜRKÇE KARŞITI KAMPANYA NASIL BAŞLADI

HÖH'ten seçilen Gençlik ve Spor Bakanı Mariyana Georgieva'nın seçim öncesi 3 Mayısta Demir Baba Tekkesi'nde "Ben bir dil profesörü olarak çocuklarınız, okula giderken çantasında Bulgarca ders kitaplarının yanında ana dili dersi kitaplarını almalarını sağlamak için  Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin yürüttüğü siyaseti destekleyeceğim"sözüne milliyetçi parti Ataka'nın Genel Başkanı Volen Siderov 29 Mayısta meclis kürsüsünden tepki gösterdi. Bunun üzerine HÖH Genel Başkanı Lütvi Mestan kürsüden "Bulgarca ders kitabının yanında ana dili dersi kitabını taşımakta ne gibi suç olabilir" cevabını verdi.

Onun ardından Pazar günü Eğitim Bakanlığı'nın sitesinde Türkçenin seçmeli zorunlu ders olarak okutulacağı bildirilinci tepkiler daha da arttı.

SKAT'IN TEPKİSİ

Skat televizyonunun milliyetçi partisi Bulgaristam Millȋ Kurtuluş Cephesi'nin (NFSB) Varna Koordinatötü Kostadin Kostadinov 90'lı yılların başında ana dilini160 bin öğrencinin okuduğunu, şu an ise10 bin civarı olduğunu vurguladı ve bu durumun HÖH'ü endişelendirdiğinin altını çizdi. Kostadinov, Türkçenin zorunlu ders olarak okutulmasıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Bu durum ülkede ayrışma yaratıyor, farklılık duygusu, başka olma duygusu veriyor; çocuk daha birinci sınıftan itibaren kendisini diğerlerinden faklı bilecek. Farklı değiller.

Aydın Osman | T HABER