Yeni hükümet istikrar sözünü tatabilecek mi?

5 Haziran 2013 Çarşamba |

Göreve yeni gelen Bulgaristan Başbakanı Plamen Oresharski, mali istikrara ve halkın sorunlarına çözüm bulmaya yönelik tedbirlere odaklanacak.
Eski bir Maliye Bakanı olan Oresharski, Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) ile Hak ve Özgürlükler Hareketi'nden 120 milletvekilinin desteğiyle Başbakan seçildi. 
Bir önceki iktidar partisi olan merkez sağ GERB partisi Oresharski'ye aleyhte oy verirken, Bulgaristan'ın 240 sandalyeli meclisinde 23 sandalyesi bulunan aşırı milliyetçi Ataka partisi milletvekilleri oylamaya katılmadı.
53 yaşında bir teknokrat olan Oresharski, "Ülke, devam eden ekonomik buhran ve toplumun giderek daha çok parçalanmasıyla derin bir kurumsal kriz içinde bulunmaktadır." dedi.
Yeni lider, Balkan ülkesinin "istikrar, ekonomik düzelme, kurumları güçlendirme ve mutsuzluk ve umutsuzlukla sarsılmış bir toplumda daha fazla dayanışma sağlamak için gereken acil tedbirler üzerinde azami toplumsal konsensüse" ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Oresharski hükümetinin bir Yatırım Planlama Bakanlığı'nı da içeren yapısı, parlamentoda yapılan ayrı bir oylamada 119'a karşı 98 oyla kabul edildi.
Kabine, Bulgaristan'da 12 Mayıs'ta yapılan sonuçsuz erken parlamento seçimlerinin üzerinden iki haftadan uzun süre geçtikten sonra atandı. Erken seçimleri, eski Başbakan Boyko Borisov'un kabinesinin, tasarruf tedbirleri, yolsuzluk ve tekellere karşı ülke çapında bir ay boyunca devam eden protestolar sonrasında Şubat sonlarında istifa etmesi tetiklemişti.
Yeni Başbakan yeni kabine için üç öncelikli eylem alanı belirledi: demokrasi ve devletin güçlendirilmesi, ekonomik düzelme ve girişimciliğin teşvik edilmesi ve daha fazla dayanışma ve toplumsal adalet.
Oresharski, vatandaşların ve işletmelerin sorunlarını çözmek ve devleti güçlendirmek için acil olarak alınması gereken istikrar tedbirlerini sıralayan 15 sayfalık bir belge sundu. Milletvekillerine seslenen Başbakan, önümüzdeki haftalarda kabinesi tarafından ayrıntılı bir program hazırlanacağını söyledi.
Merkezi Sofya'da bulunan danışmanlık şirketi Industry Watch'un Başkanı Georgi Stoev, Oresharski Planı olarak adlandırılan belgenin ana mesajının, hükümetin " bütçe dengesi ve harcamalarda ölçülü bir artışı kapsayacak şekilde makroekonomik istikrarı sürdürmeye çalışması" olduğunu ileri sürdü.
Stoev, programda Başbakan'ın daha geniş kapsamlı toplumsal ihtiyaçları karşılamak amacıyla devlet harcamalarını yeniden yapılandırmayı dikkate aldığının da belirtildiğini kaydetti.
Stoev, "Bunu kişi başına düşen harcamanın artırılması yönünde bir işaret olarak değil, daha çok mevcut kaynakların tahsis edilme biçiminde bir değişiklik olarak yorumlarım." dedi.
Önerilen tedbirlerden biri, hükümetin "fiyatlandırma yöntemleri ayrıntılı bir şekilde incelenip revize edilmeden önce elektrik fiyatlarına yapılacak yeni bir zammı" önleyeceği şeklinde. Hükümet, ilaçları fiyatlandırma politikasında değişikliklerin yanı sıra ülkedeki yoksul kesime yapılan enerji yardımı sisteminin genişletilmesi konusunda da söz veriyor.
Son yıllarda iki katın üzerinde artış kaydeden işsizlik, ülkenin karşı karşıya olduğu önemli sorunlardan birisi. Yeni hükümet "emek piyasası üzerindeki etkili tedbirleri genişletme ve artan işsizliğin etkilerini hafifletme amaçlı geçici istihdam için yeni iş alanları yaratmaya" odaklanacak.
Sofya merkezli Pazar Ekonomisi Enstitüsü baş ekonomistlerinden Petar Ganev, kabinenin tanımlanan sorunlarla başa çıkma yolunda ne gibi adımlar atacağı konusunda kesin bir açıklama olmadığından, söz konusu tedbirlerin kulağa bir niyet ifadesi gibi geldiğini söyledi.
Ganev, "İş ortamını kolaylaştırma planı kulağa hoş gelmesine karşın, telaffuz edilmiş belli tedbirler üzerinde yorum yapmak zor." dedi.
Svetla DİMİTROVA I Ajans Bg