Tel örgü yüzünden 9 üst düzey askeri personele ceza

21 Mart 2014 Cuma |

Bulgaristan'da sığınmacıların kaçak geçişlerini engellemek üzere Türkiye ile ortak sınıra çekilmek istenen tel örgü projesiyle ilgili sorunlar sürüyor.

Savunma Bakanı Angel Naydenov, "maliyeti şişirilmiş projede" yaşanan sorunlardan 4'ü general olmak üzere 9 üst düzey askeri personeli sorumlu tuttu.

Başbakan Plamen Oreşarski'nin talimatı üzerine proje konusunda yapılanMali denetim raporuna ilişkin basına açıklama yapan Naydenov, işine son verilecek, uyarı alacak ve ceza verilecek 9 kişi arasında generallerin yanı sıra albay ve yarbayların yer aldığını söyledi. Naydenov, "Görmemiz gereken dersi aldık. Proje, yapılan hataları düzeltmek koşuluyla devam edecek" diye konuştu.

İnşaat çalışmalarına hala başlanamayan projenin 60 gün içinde tamamlanabileceğini açıklayan Naydenov, tel örgü inşaatına ne zaman başlanacağı konusunda net bir tarih vermedi.

Savunma Bakanlığının, birlikte çalıştığı bazı şirketlerle görüşmelerinin hala devam ettiğini kaydeden Naydenov, Başbakan Oreşarski'nin verdiği talimatlar gereği yapılan ek görüşmeler sonucu projenin genel maliyetinin düşürüldüğünü söyledi.

Yaklaşık 10 milyon leva (5 milyon avro) olması beklenen projenin maliyetinin sürekli artması nedeniyle Başbakan Oreşarski, Mali denetim yapılmasını talep etmişti. Denetim öncesi ve sonrası, görev sorumluluğunu paylaşan Savunma ve İçişleri Bakanlıkları arasında gerginlik yaşanmıştı.

Tel örgü projesi, Suriyeli ve diğer uyruklu sığınmacıların Türkiye'denBulgaristan'a kaçak yoldan girdiği en riskli 33 kilometrelik bir güzergahı kapsıyor. Yaklaşık 12 bin sığınmacının bulunduğu Bulgaristan, Türkiyeüzerinden ülkeye girmeye çalışan sığınmacılara karşı fiziksel ve teknolojik engellerini artırmaya çalışıyor.

AA