Çanakkale Şehitleri Kırcaali'de Anıldı

22 Mart 2014 Cumartesi |

Bulgaristan'da Türklerin en yoğun yaşadığı şehirlerin başında gelen Kırcaali'de, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 99. yıl dönümü vesilesiyle anma programı düzenlendi.

Kırcaali Türk Kültür ve Sanat Derneği tarafından organize edilen anma etkinliğine katılan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden Prof. Dr.Ahmet Mete Tuncoku da Çanakkale Savaşlarıyla ilgili konferans verdi.

Dernek Başkanı Müzekki Ahmet, dualar ve saygı duruşuyla başlayan etkinlikte, Çanakkale şehitlerini anma toplantısının bu yıl dördüncüsünü düzenlediklerini belirtti. Ahmet, Batı Trakya'daki Türklerin önerisi üzerine Kırcaali'de de Çanakkale şehitlerini anma etkinlikleri düzenlemeye başladıklarını ifade etti.

Anma toplantısına katılan Türkiye'nin Filibe Başkonsolosu Şener Cebecide Çanakkale şehitlerini Kırcaali'de anma ve bu vesileyle bir araya gelmenin kendileri için çok daha anlamlı olduğunu vurguladı. Cebeci,Bulgaristan'da Çanakkale şehitlerini anma etkinliklerini gelenek haline getiren Türk Kültür ve Sanat Derneği'ne teşekkür etti.

Çanakkale'de şehit olanlar arasında Kırcaalilerin de bulunduğunu vurgulayan Cebeci, "Mezar taşlarında Kırcaali yazan kabirler de var. Sizin dedeleriniz de şehitler arasında. Dolayısıyla Türkiye'nin kuruluşunda sizlerin de payı var ve biz bunun için müteşekkiriz" dedi.

Çok sayıda Kırcaalilinin katıldığı anma programında konuşan Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis de Çanakkale şehitlerini anma etkinliğini düzenleyerek Çanakkale ruhunu yaşatmaya gayret gösterenlere teşekkür etti. 

Çanakkale ile Kırcaali arasındaki bağların çok fazla olduğuna vurgu yapan Azis, "Defalarca Çanakkale'yi adım adım gezdik, oradaki ruhu hissettik. Mezar taşlarında Kırcaali yazısını gördükten sonra da gözyaşlarımızı tutamadık" diye konuştu.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet MeteTuncoku da anma etkinliğinde verdiği konferansta, Birinci Dünya Savaşı'nın birçok cephesinin sadece birisi olan Çanakkale Savaşı'nın, aradan 100 yıl geçmesine rağmen giderek büyük ilgi topladığının altını çizdi. Tuncoku, Türkiye'nin Çanakkale Savaşı'nda 250 bin kişiyi kaybettiğini belirtti.

Kırcaali'deki Çanakkale şehitlerini anma toplantısının sonunda, Kürşat Kızbaz'ın yönettiği "Uyarı" adlı belgeselin gösterimi yapıldı.

AA